26 February 2018

Amnesty International: Tibetanen ook in 2017 te maken met discriminatie en restricties

Amnesty Internation Report 2018
Een nieuw rapport van Amnesty International zegt dat Tibetanen nog steeds te maken hebben met discriminatie en beperkingen in hun recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, vrije meningsuiting en vreedzame vergadering en vereniging.
Het op 22 februari 2018 uitgebrachte rapport van Amnesty International Report 2017/18 documenteert de toestand van de mensenrechten in 159 landen en gebieden in 2017. Het rapport stelt, “Tashi Wangchuk, een Tibetaanse onderwijsactivist, bleef tot het einde van het jaar in detentie in afwachting van zijn proces, zonder toegang tot zijn familie.”
Het rapport meldt dat de Chinese regering “doorging opstellen en uitvaardigen van nieuwe wetten onder het mom van ‘nationale veiligheid’, die een ernstige bedreigingen vormden voor de mensenrechten.” Het rapport geeft verder aan: “Activisten en pleitbezorgers voor de mensenrechten werden opgepakt, vervolgd en veroordeeld op basis van vage en algemene aanklachten, zoals “ondermijning van de staatsmacht” en “zoeken van ruzies en het provoceren van problemen”. De controles op het internet werden aangescherpt. Onderdrukking van religieuze activiteiten buiten de door de staat gesanctioneerde kerken is toegenomen.”
Verwijzend naar de Tibetaanse kwestie zegt het rapport: “Repressie uitgevoerd onder het mom van ‘anti-separatisme’ of ‘terrorismebestrijding’ campagnes bleef bijzonder ernstig in de Oeigoerse autonome regio en Tibetaanse bevolkte gebieden.”
Hieronder volgt de volledige tekst van de Tibet sectie in het rapport.
Tibetaanse Autonome Regio en Tibetaanse bevolkte gebieden in andere provincies

Economische, sociale en culturele rechten
In zijn verslag van een bezoek aan China in 2016 merkt de speciale VN-rapporteur inzake Extreme Armoede en Mensenrechten op, dat hoewel de resultaten wat betreft het verlichten van de armoede over het algemeen “indrukwekkend” waren, was de situatie van de Tibetanen en Oeigoeren diep problematisch en worden de meeste etnische minderheden in China blootgesteld aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder met aanzienlijk hogere armoedecijfers, etnische discriminatie en gedwongen verhuizingen’.
Tashi Wangchuk, een Tibetaanse onderwijsactivist zit aan het einde van het jaar nog in detentie in afwachting van zijn proces zonder toegang tot zijn familie. Hij werd begin 2016 aangehouden voor het geven van een interview aan de New York Times, waarin hij zijn vrees uitsprak over het geleidelijke uitsterven van de Tibetaanse taal en cultuur.


Vrijheid van Meningsuiting
Etnische Tibetanen hebben nog steeds te maken met discriminatie en beperkingen op hun recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, van vrije meningsuiting en van vreedzame vergadering en vereniging.
Ten minste zes mensen hebben zichzelf gedurende het jaar in de Tibetaanse bevolkte gebieden in brand gestoken uit protest tegen het repressieve beleid, waarmee het algemeen bekende aantal zelfverbrandingen sinds februari 2009 op 152 komt.
Op 18 maart stak Pema Gyaltsen zichzelf in brand in de Tibetaanse autonome Prefectuur Ganzi (Tibetaans: Kardze) in de provincie Sichuan. Tibetaanse bronnen melden, dat hij nog leek te leven, toen hij door de politie werd meegenomen. Zijn familieleden werden vastgehouden en geslagen toen ze de autoriteiten benaderen om te vragen naar zijn verblijfplaats. Tibetaanse NGO’s in het buitenland werd gemeld dat Lobsang Kunchok, een Tibetaanse monnik, die was aangehouden na het overleven van een zelfverbranding poging in 2011, op maart 8 was vrijgelaten uit de gevangenis.
Op 26 december werd de Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen herenigd met zijn familie in de Verenigde Staten, bijna 10 jaar nadat hij was gevangen gezet in China gevangen voor het maken van een onafhankelijke documentaire over de opvattingen van gewone Tibetanen voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Externe links:
Het volledige rapport (in het Engels) is hier te vinden: https://www.amnesty.org/en/latest/research/2018/02/annual-report-201718/
Het rapport van de Nederlandse sectie van Amnesty is hier te vinden: https://www.amnesty.nl/actueel/jaarboek-amnesty-international-2017-2018-groeiend-verzet-tegen-shrinking-space

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer