Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen
De International Campaign for Tibet verwelkomt de aankondiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony J. Blinken, om Chinese functionarissen visumbeperkingen op te leggen vanwege hun betrokkenheid bij de gedwongen assimilatie van meer dan 1 miljoen Tibetaanse kinderen in door de overheid beheerde kostscholen.
ICT voorzitter Tencho Gyatso zei: “China’s gewetenloze separatie van Tibetaanse kinderen van hun families kan niet ongecontroleerd blijven. Het laat de diepte zien van Pekings plan om de Tibetaanse manier van leven uit te roeien en Tibetanen te veranderen in loyale volgelingen van de CCP.
“Zoals de Dalai Lama vaak zegt, heeft de Tibetaanse cultuur, gebaseerd op vrede en mededogen, waarde te bieden aan de hele wereld. Dit kostschoolprogramma is gericht op de meest kwetsbare en beïnvloedbare geesten en is bedoeld om Tibetanen al op jonge leeftijd systematisch van hun eigen cultuur te vervreemden, de controle van de Chinese regering over Tibet te verstevigen en de Tibetaanse cultuur en manier van leven te vernietigen.
“Daarom verwelkomen we de visabeperkingen die de Verenigde Staten hebben uitgevaardigd. Andere landen, evenals de Europese Unie, zouden soortgelijke stappen moeten overwegen en ook multilaterale fora, zoals de Verenigde Naties, moeten gebruiken om de Chinese regering ter verantwoording te roepen.”
Lhadon Tethong, directeur van het Tibet Action Institute, wiens onderzoek de omvang van het kostschoolsysteem gedetailleerd in kaart heeft gebracht, zei: “Door haar voornemen aan te kondigen om Chinese functionarissen die betrokken zijn bij het koloniale kostschoolsysteem in Tibet te verbieden, stuurt de Amerikaanse regering hen de boodschap dat hun misdaden bekend zijn en dat ze nu als paria’s zullen worden behandeld in de vrije wereld. Wij juichen het moedige leiderschap van minister Blinken van harte toe en moedigen andere landen aan om soortgelijke maatregelen te nemen tegen iedereen die verantwoordelijk is voor dit genocidale beleid.”
Verklaringen van andere regeringen
De VS is niet het eerste land dat zijn bezorgdheid uit over China’s afzondering van Tibetaanse kinderen van hun families in staatsinternaten.
Onlangs riepen Canadese parlementsleden op tot sancties tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het internaatsysteem in Tibet.
De Duitse regering heeft China ook opgeroepen om een einde te maken aan de gedwongen assimilatie van Tibetaanse kinderen, net als een Tsjechische senaatscommissie.
KOSTSCHOLEN
In een verklaring van 22 augustus 2023 zei Blinken: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderneemt stappen om op grond van Sectie 212(a)(3)(C) van de Immigratie- en Nationaliteitswet visabeperkingen op te leggen aan functionarissen van de Volksrepubliek China (VRC) vanwege hun betrokkenheid bij de gedwongen assimilatie van meer dan een miljoen Tibetaanse kinderen in door de overheid geleide kostscholen.”
Dit dwangbeleid, aldus Blinken, “is erop gericht om de aparte Tibetaanse taalkundige, culturele en religieuze tradities onder jongere generaties Tibetanen uit te roeien”.
“We dringen er bij de autoriteiten van de Volksrepubliek China op aan om een einde te maken aan het dwingen van Tibetaanse kinderen om naar overheidsinternaten te gaan,” zei Blinken, “en om een einde te maken aan het repressieve assimilatiebeleid, zowel in Tibet als in andere delen van de Volksrepubliek China. We zullen blijven samenwerken met onze bondgenoten en partners om deze acties onder de aandacht te brengen en het afleggen van verantwoording te bevorderen.”
China heeft Tibet al meer dan 60 jaar illegaal bezet, waardoor het naast Zuid-Sudan en Syrië het minst vrije land op aarde is geworden.