26 August 2011

Amerikaanse Tibet-Coordinator Maria Otero ontmoet de Dalai Lama

27 oktober 2010

Zijn Heiligheid de Dalai Lama had op 18 oktober in Atlanta, Georgia, een ontmoeting met Maria Otero, staatssecretaris voor Democratie en Mondiale Zaken, die tevens werkzaam is als Speciale Coördinator voor Tibet binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij heette de Dalai Lama officieel welkom in de Verenigde Staten, waar hij van 12 t/m 21 oktober onderricht en lezingen geeft en deelneemt aan wetenschappelijke en oecumenische conferenties, alvorens verder te reizen naar Canada.

Dit was de eerste gelegenheid voor rechtstreeks overleg op hoog niveau tussen de Amerikaanse regering en de Dalai Lama sinds zijn bezoek aan president Obama in februari 2010.

De Amerikaanse regering schaart zich consequent achter het streven van de Dalai Lama om in dialoog met de Chinese regering een politieke oplossing te vinden voor Tibet. In hun diplomatieke betrekkingen met de Chinese autoriteiten stellen president Obama, minister van Buitenlandse Zaken Clinton en andere hoge regeringsfunctionarissen de kwestie Tibet steevast aan de orde.

“Amerika onderhoudt sinds jaar en dag banden met Zijne Heiligheid de Dalai Lama, en het zal deze koers blijven volgen”, zei Lodi Gyari, de speciale gezant van de Dalai Lama, die bij het gesprek aanwezig was en kort daarna een persverklaring aflegde. “Zijne Heiligheid greep de gelegenheid aan om zijn zienswijze met betrekking tot de situatie in Tibet nogmaals uiteen te zetten aan staatssecretaris Otero, waarbij hij opnieuw zijn streven naar een vreedzame oplossing door middel van dialoog met de Chinese regering benadrukte. De steun van de Amerikaanse regering is in vele opzichten van cruciaal belang, en Zijne Heiligheid was zeer verheugd dat staatssecretaris Otero opnieuw bevestigde dat de regering Obama zijn middenwegbenadering steunt.”

Maria Otero werd op 1 oktober 2009 door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton benoemd tot Speciale Coördinator voor Tibet. Dit was haar vierde ontmoeting met de Dalai Lama. Otero treedt in de voetsporen van Paula J. Dobriansky (2001-2008), en Julia Vadala Taft (1999-2000) en Gregory B. Craig (1997-1998), die deze functie bekleedden onder respectievelijk George W. Bush en Bill Clinton.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer