Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt resolutie aan die Chinese beleid in Tibet kritiseert en Dalai Lama huldigt
Vertegenwoordiger Jim McGovern spreekt uit het hart als hij bij zijn collega’s aandringt om Resolutie 337 te aanvaarden.
Het Huis van Afgevaardigden hield op 8 juli een debat over de situatie in Tibet en besprak Resolutie 337 Oproep voor inhoudelijke dialoog, zonder voorwaarden vooraf, om de Tibetaanse grieven aan te pakken en een onderhandelde overeenkomst te verzekeren voor het Tibetaanse volk. De resolutie werd op 24 juni 2015 door Congresleden Eliot Engels, Matt Salmon, Jim McGovern en Joe Pitts geïntroduceerd en had 29 oorspronkelijke cosponsors.
Verschillende leden van het Congres spraken vandaag op eloquente wijze op de vloer van het Huis over het misplaatste beleid van de Chinese overheid in Tibet en riepen China op om de dialoog met de Tibetanen zonder voorwaarden vooraf te hervatten.
De leden van het Congres Chris Smith (R), Eliot Engel (D), de Democratische leider Nancy Pelosi, Congreslid McGovern (D) en Dana Rohabacher (R), hielden allen speeches ter ondersteuning van de resolutie, die zonder bezwaren werd aangenomen.
Terwijl hij het debat inleidde, zei Congreslid Smith: Deze week, nu zoveel stemmen over de hele wereld met elkaar verbonden zijn in het wensen van een gelukkige 80ste verjaardag aan Zijne Heiligheid de Dalai Lama, is het een passend moment om ons opnieuw te verbinden in de langdurige steun van het Congres voor de fundamentele rechten van het volk van Tibet, aangezien de situatie in Tibet nooit grimmiger is geweest.
(…) Het Tibetaanse volk wil vrij zijn om haar unieke geloof te belijden, om te leven overeenkomstig der overtuigingen van dit geloof, en deze vrijheid wordt hen onthouden. De Chinese regering breidde haar inspanningen vorig jaar uit om het Tibetaanse boeddhisme te veranderen in een door de staat beheerde instelling. Zij probeerden de toewijding van het Tibetaanse volk voor de Dalai Lama te ondermijnen en het selectie proces van boeddhistische leiders te controleren. De Chinese regering wil een Tibetaans boeddhisme dat aantrekkelijk is voor toeristen en het de Communistische Partij mogelijk maakt om haar activiteiten te controleren, vervolgde Congreslid Smith.
Democratische leider Nancy Pelosi in haar opmerkingen op vloer van het Huis, zei Mevrouw de voorzitter, vandaag sta ik op in ondersteuning van de resolutie, en in de viering van de 80ste verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, wiens spirituele wijsheid en vriendschap verheffend zijn geweest voor veel Tibetanen, Amerikanen en mensen over de hele wereld. Zijne Heiligheid de Dalai Lama is een alles overstijgende figuur en aanwezigheid op het internationale toneel.
(…) Nogmaals, de situatie in Tibet is een uitdaging aan het geweten van de wereld. Als vrijheidslievende mensen zich niet tegen onderdrukking in Tibet uitspreken, dan hebben we alle morele autoriteit om ons uit te spreken ten behoeve van de mensenrechten waar dan ook ter wereld verloren. Als een groot land, met wie we grote commerciële belangen hebben, zoals China, ons afschrikt van het gebruik van onze stemmen ter ondersteuning van de rechten van de mens, hoe kunnen we ons dan wenden tot kleinere, economisch minder belangrijke landen en zeggen: Voor jou is de standaard anders. Dus moet het congres achter het Tibetaanse volk ??en bij Zijne Heiligheid de Dalai Lama blijven te staan om ervoor te zorgen dat de Tibetaanse kinderen vrij zijn om hun taal te leren, hun geloof te belijden en volgens hun cultuur te leven, zoals zij in vrede leven. vervolgde leidster Pelosi.
Congreslid Jim McGovern, die ook medevoorzitter is van de Tom Lantos Mensenrechten Commissie, zei in zijn toespraak: We zijn allemaal hier omdat we de zorg over de fundamentele mensenrechten van de Tibetanen, met inbegrip van het recht om hun geloof te belijden, op een manier die zij verkiezen om hun cultuur te genieten en beschermen. Maar de tijd dringt om die rechten te waarborgen. Op het moment dat we de 80ste verjaardag van Tenzin Gyatso, de 14de Dalai Lama, vieren, heeft de Chinese regering onlangs het recht geclaimd om zijn opvolger te goed te keuren. De voortzetting van de oude lijn van het Tibetaanse geestelijk leiderschap en reïncarnatie is in het geding. Volgende week dinsdag, op 14 juli, zal de Tom Lantos Mensenrechten Commissie een hoorzitting houden over de situatie in Tibet, met als doel het identificeren van nieuwe, creatieve ideeën om de fundamentele mensenrechten van de Tibetanen te bevorderen en te zorgen voor de Tibetaanse autonomie.
Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet Europe zei in haar commentaar op het debat van vandaag: De resolutie, die vandaag is goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stuurt een heel belangrijk signaal naar zowel het Tibetaanse volk, naar Europa, als ook naar de Chinese regering: de Verenigde Staten blijft de aspiraties van het Tibetaanse volk voor een betere toekomst ondersteunen en zal de ernstige schendingen van de mensenrechten door de Chinese regering in Tibet de kaak blijven stellen. Deze resolutie weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de verslechtering van de situatie van de mensenrechten in China en Tibet. Het is in het belang van de Chinese regering om haar beleid ten aanzien van de Tibetanen radicaal om te gooien en om haar internationale verplichtingen inzake mensenrechten na te komen. Wetgevers en regeringen over de hele wereld moeten kennis nemen van dit debat en Chinas mensenrechten beleid in Tibet ter sprake stellen.