28 February 2016

Afgrendeling van Tibet: afsluiting voor buitenlanders verdiept isolatie


Fidh_logo.jpg


HRIC-logo.png


Gezamenlijke verklaring van de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) en International Campaign for Tibet (ICT)


Update: Human Rights in China onderschrijft onze gezamelijlke verklaring


Vooruitlopend op de 10 maart herdenking van de Tibetaanse opstand van 1959, wordt de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) vanaf heden tot eind maart gesloten voor bezoekers. Alle buitenlanders worden geïnstrueerd om te vertrekken per 25 februari. FIDH en de bij haar aangesloten organisatie International Campaign for Tibet veroordelen dit jaarlijkse proces van afgrendeling van Tibet van de buitenwereld.


De autoriteiten sturen naar verluidt aankondigingen uit naar alle grote steden en provincies, dat alle buitenlandse bezoekers het gebied moeten hebben verlaten met als deadline 25 februari.

10 maart 2016 markeert de 57ste

herdenking van de Tibetaanse opstand, die leidde tot de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap in 1959. Ook is het de achtste gedenkdag van een ongekende golf van protesten, die Tibet in maart 2008 overspoelden, en daarbij het politieke landschap transformeerden. De TAR is sindsdien in maart ieder jaar voor buitenlanders gesloten, naast de intensieve militarisering van het plateau en de sterkere nadruk van de centrale autoriteiten op politieke controle over Tibet, die in verband wordt gebracht met de ‘stabiliteit’ van de gehele Volksrepubliek China. Grootschalige militaire oefeningen, geïntensiveerd grensbeveiliging, oefeningen voor de troepen in het reageren op zelfverbrandingen en de kwaadaardige aanvallen tegen de Dalai Lama zijn ook toegenomen sinds 2008.


Terwijl de strenge en onderdrukkende maatregelen, waaronder de verhoogde inzet van Communistisch Partij kader, sinds de protesten in 2008 zijn ingevoerd in de TAR, worden de systematische lange-termijn veiligheidsmaatregelen nu ook uitgerold in de oostelijke Tibetaanse gebieden Kham en Amdo. Deze uitbreiding van de controlemaatregelen lijkt deel uit te maken van een op het hoogste niveau in Beijing vastgestelde agenda, in lijn met de geïntensiveerde ‘anti-terreur’ campagne.


“Het gaat nu veel verder dan een simpel ‘hardhandig optreden’ en is veel meer verfijnd, en angstaanjagend”, vertelde een Tibetaanse bron ICT na een gesprek met een aantal Tibetanen uit verschillende delen van Tibet. “Beveiliging is onzichtbaar en overal. Het is niet langer alleen in de straten patrouillerende gewapende politie. Vaak weten we niet wie de politie is, omdat ze opgaan in de maatschappij, en ambtenaren zitten in onze huizen, en vragen over elk onderdeel van ons leven.


[1]


De organisaties dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan om een einde te maken aan de afsluiting en isolatie van de TAR, de fundamentele vrijheden van alle Tibetanen te waarborgen, en vrije toegang tot de TAR aan buitenlanders toe te staan, zodat deze de situatie in Tibet zelf kunnen zien.

Voetnoot:.


[1]

voor meer informatie zie:


http://www.savetibet.org/tightening-of-an-invisible-net-new-security-measures-in-eastern-tibet-heighten-surveillance-control/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer