Afgezanten van de Dalai Lama houden gesprekken met Chinese leiders
Persbericht van ICT
Afgezanten van de Dalai Lama vertrekken voor gesprekken naar China
Afgezanten van de Dalai Lama, onder leiding van Lodi Gyaltsen Gyari, zullen morgen in China arriveren voor gesprekken met Chinese overheidsfunctionarissen, zo berichtte de Tibetaanse regering in ballingschap vandaag (zie hier).
De acht eerdere gespreksronden die sinds 2002 hebben plaatsgevonden, hebben niet voldaan aan de verwachtingen van de internationale gemeenschap.
Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet in Europa, reageerde als volgt: We zijn verheugd over het bericht uit Dharamsala, en vatten dit op als teken dat beide partijen waarde hechten aan het voortzetten van de dialoog. Maar in het licht van de aanhoudende onderdrukking van het Tibetaanse volk en het feit dat het Chinese mensenrechtenbeleid over de hele linie een terugval laat zien, hopen we dat er deze keer aanwijzingen zijn dat de Chinese delegatie echt een resultaatgerichte dialoog wil aangaan.
Sinds de laatste ontmoeting tussen de Tibetanen en de Chinezen in 2008 (31 oktober – 5 november), hebben zich in Tibet ernstige ontwikkelingen voorgedaan. Zo zijn er Tibetanen veroordeeld op politieke gronden, in verband met vermeende contacten met de zogenaamde Dalai-kliek. Daarnaast trad de politie hard op tegen uitingen van de Tibetaanse identiteit, en werd er agressief campagne gevoerd om de Dalai Lama internationaal in diskrediet te brengen.
Vorige week zaten President en Partijsecretaris Hu Jintao en Premier Wen Jiabao het Vijfde Tibet Work Forum voor, een belangrijke conferentie waar de Chinese regering haar Tibet-beleid vaststelt. Het Vierde Work Forum kwam in juni 2001 bijeen.
Tsering Jampa: De timing van de gesprekken, zo kort na het Vijfde Work Forum, zou kunnen wijzen op een hernieuwde Chinese belangstelling voor het oplossen van de Tibetaanse kwesties die tijdens deze gespreksronde met de afgezanten van de Dalai Lama aan de orde zullen komen.
Tijdens de vorige gespreksronde hebben de Tibetanen het meest gedetailleerde en omvangrijke document gepresenteerd dat ooit door een van beide partijen is aangeboden in zes jaar van overleg: een memorandum met een concepttekst voor werkelijke autonomie voor de Tibetanen binnen de Volksrepubliek China. Dit was op specifiek verzoek van de Chinese delegatie tijdens de gespreksronde in mei 2008. Na de bijeenkomst heeft een van de Chinese gesprekspartners, Zhu Weiqun, het Memorandum over Werkelijke Autonomie voor de Tibetanen echter in alle toonaarden afgekeurd en is vervolgens een waar propagandaoffensief tegen de Dalai Lama begonnen (zie hier en zie hier).
Een woordvoerder van het Witte Huis heeft zaterdag bevestigd dat President Obama de Dalai Lama vrijwel zeker dit jaar zal ontmoeten, en dat dit ook is meegedeeld aan Beijing. Woordvoerder Mike Hammer van het Witte Huis verklaarde tegen buitenlandse journalisten: De President heeft de Chinese regering laten weten dat wij voornemens zijn de Dalai Lama te ontmoeten, dat is zijn absolute intentie.
Tsering Jampa
e-mail: [email protected]
Tel: 020 330 82 65