5 Tibetaanse tienermonniken doen poging om zichzelf van het leven te beroven
In september probeerden vijf jonge Tibetaanse ex-monniken van 13 en 14 jaar zelfmoord te plegen. Zij werden gedwongen hun klooster te verlaten en naar een door de Chinese overheid beheerde kostschool te gaan. Deze drastische maatregel is onderdeel van China’s toenemende beperkingen op de boeddhistische en culturele tradities van Tibet.
De jongens beschreven de schoolomstandigheden als “gevangenisachtig”. In de video van het incident, verkregen door Radio Free Asia, roepen ze: “We vinden het ondraaglijk om hier te blijven.” Ze klaagden over slecht eten en mishandeling. De jongens werden tegengehouden door lokale bewoners in het Zungchu district, in de Ngaba prefectuur van Sichuan.
Dit incident benadrukt de impact van China’s repressieve beleid in Tibet. Traditioneel gaan Tibetaanse jongens al op jonge leeftijd naar kloosters om religieuze en culturele training te volgen. Sinds 2018 zijn jongeren onder de 18 gedwongen de kloosters te verlaten en naar staats internaten te gaan. In deze scholen is Mandarijn de voertaal, wat bijdraagt aan de sinisering van Tibetaanse gemeenschappen.
Volgens de Chinese autoriteiten zijn jonge monniken te onvolwassen om zelf beslissingen te nemen en moeten zij op school leren “de maatschappij te dienen”. Deze aanpak wordt gezien als een poging om de Tibetaanse cultuur en religie te verzwakken, wat leidt tot groeiend verzet en wanhoop onder de Tibetaanse bevolking.
Dit tragische voorval is slechts een van de vele gevolgen van de voortdurende onderdrukking van Tibetaanse identiteit door China.
Bekijk de video van het incident hier: