10 December 2014

13.485 handtekeningen overhandigd aan de mensenrechtenambassadeur voor Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse

Vandaag, 10 december, op de internationale mensenrechten dag, overhandigde ICT aan de mensenrechtenambassadeur Kees van Baar de petitie, gericht aan minister Koenders met meer dan 13.000 handtekeningen.

Met het overhandigen van deze petitie werd de twee maanden eerder gestarte ‘9 Steden Tibet Actie’ succesvol afgerond. In de petitie roept ICT minister Koenders op om bij de Chinese regering er op aan te dringen Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse, twee ernstig zieke Tibetaanse politieke gevangenen met spoed medische zorg te verlenen. 

 

Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar neemt de petitie in ontvangst van Tsering Jampa, Executive Director ICT Europe. 

Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar: “De situatie van beide Tibetanen is niet alleen een mensenrechten aangelegenheid, maar het verstrekken van adequate medische zorg is ook een humanitaire kwestie. De Nederlandse regering neemt humanitaire kwesties buitengewoon serieus en zal dit dan ook aankaarten bij de Chinese regering.” 
Op 1 oktober lanceerde ICT de urgente actie voor Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse. In de korte periode van 2 maanden ondertekenden meer dan 13.000 mensen de petitie. Honderden supporters deelden de actiekaarten uit in hun eigen woonomgeving en via de sociale media. 

Tibet Actie Team in Nijmegen.

Om de actie extra kracht bij te zetten, startte ICT op 15 november samen met lokale Tibetanen en Tibet supporters de ‘9 steden Tibet Actie’.  Het startschot voor de actie werd in Amersfoort gegeven door de voormalige Tibetaanse politieke gevangene Phuntsog Nydrol, die zelf 15 jaar gevangen zat in Tibet. 

Tijdens de ‘9 Steden Tibet Actie’ informeerde het Actie Team in het hart van Nijmegen, Amsterdam, Leeuwarden, Groningen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Delft voorbijgangers over de ernstige schendingen van mensenrechten door China in Tibet en verzamelde handtekeningen. De lokale media besteedde ruime aandacht aan de actie. 



“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Nederlanders onze actie steunen. Wij zijn dankbaar dat zo veel mensen het Tibetaanse volk in deze donkere periode een hart onder de riem steken.”, aldus Tsering Jampa, Executive Director International Campaign for Tibet. “Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt. Dit was een keerpunt in de wereldwijde erkenning van de geweldloze strijd van het Tibetaanse volk voor vrijheid. Mede door de steun vanuit Nederland heeft het Tibetaanse volk de hoop en de kracht om te blijven strijden tegen het onrecht en de onderdrukking door China. De toezegging van de Nederlandse regering om deze kwestie aan de orde te stellen bij de Chinese regering is zeer verheugend voor ons.”

Grote belangstelling in Rotterdam

Groningers ondertekenen de petitie

Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse zijn ernstig ziek, sinds zij op valse beschuldigingen gevangen zijn gezet door de Chinese autoriteiten. De 64-jarige Tenzin Delek Rinpoche, die aan ernstige hartkwalen lijdt, is tot levenslang veroordeeld en is tijdens zijn inmiddels 12 jaar durende gevangenschap onderworpen aan zware martelingen. De 38-jarige Khenpo Kartse heeft een ernstige leveraandoening en zit al meer dan een jaar zonder enige vorm van proces opgesloten. Beiden ontvangen niet de medische zorg die zij dringend nodig hebben. 

Uw steun maakt het verschil! Op dit moment zitten meer dan 600 politieke gevangen vast in Tibet. Dankzij de inzet van ICT en mensen zoals u, zijn veel Tibetaanse politieke gevangenen vrijgelaten, waaronder Dhondup Wangchen in juni. ICT blijft zich inzetten voor de vrijlating van alle Tibetaanse politieke gevangenen in Tibet.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer