16 april 2014

12e herdenkingsdag van gevangengenomen Tibetaanse boeddhistische leraar, Tenzin Delek Rinpoche

Maandag, 7 april 2014 markeerde de 12de verjaardag van de arrestatie en detentie van de Tibetaanse boeddhistische leider, Tenzin Delek Rinpoche. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd Tenzin Delek Rinpoche door de Dalai Lama erkend als een gereïncarneerde lama. De afgelopen decennia heeft hij binnen zijn gemeenschap een leiderschapsrol vervuld. Hij is een groot voorstander voor de bescherming en het behoud van de Tibetaanse cultuur, religie en manier van leven.

Tenzin Delek Rinpoche

In 2002 werd Rinpoche gearresteerd op grond van valse beschuldigingen in verband met ontplofte bommen en het verspreiden van ‘separatistische’ folders. Het enige bewijs tegen hem was een tijdens marteling verkregen bekentenis van een familielid. Het familielid herriep ‘de bekentenis’ later, en zuiverde daarmee Rinpoche van het onrecht. Het rechtszaak tegen Rinpoche werd in het geheim gehouden en ook had hij geen onafhankelijke juridische adviseur. Ook al was er geen bewijs tegen hem, toch werd hij ter door veroordeeld. De straf werd later omgezet in levenslange gevangenisstraf en dat is waar hij vandaag de dag verblijft. Rapporten zeggen dat zijn gezondheid slecht is.

Tenzin Delek Rinpoche wordt in zijn thuisplaats, de provincie Lithang in Oost-Tibet bijzonder gerespecteerd door de bevolking (zowel Tibetanen en Chinezen). Meer dan 40.000 van hen hebben een petitie voor zijn vrijlating ondertekend. Ieder van hen heeft ondertekening bekrachtigd met een duimafdruk in rode inkt. Elk van de 40.000 Tibetaanse ondertekenaars weet dat door zich uit te spreken voor de Tenzin Delek Rinpoche hun vrijheid en wellicht hun leven gevaar loopt.

International Campaign for Tibet maakt deel uit van aan een internationale inspanning om de vrijlating van Tenzin Delek Rinpoche te bewerkstelligen. ICT heeft er bij regeringen op aangedrongen om dit geval bij Chinese autoriteiten aan te kaarten, en zal dat blijven doen.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer