26 February 2020

10 maart: Tibet vredesmars door Amsterdam op 61e herdenking Tibetaanse volksopstand

Op 10 maart organiseert ICT samen met de Tibetaanse gemeenschap en de Tibet Support Groep een vredesmars door het centrum van Amsterdam om de 61ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand te markeren.

10 maart is een historische dag. Tijdens de Tibetaanse volksopstand van 10 maart 1959, kwamen tienduizenden Tibetanen om, nadat China de vreedzame demonstraties gewelddadig neersloeg. De Dalai Lama en honderdduizenden Tibetanen vluchtten vervolgens in ballingschap.

Op 10 maart zal op veel plaatsen in Nederland de Tibetaanse vlag wapperen en komen op de Dam in Amsterdam honderden Tibetanen en supporters samen. Van 13.00-14.00 uur vindt de herdenking plaats met aansluitend een vredesmars door het centrum van Amsterdam.

Op het programma staan verschillende sprekers, Tibetaanse verzetsliederen en wordt de officiële verklaring van de Tibetaanse regering in ballingschap voorgedragen ter gelegenheid van de 61ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand. Als gastsprekers zijn de 21 jarige Oeigoerse activist Alrek Ablikim en Nicole Sprokel, Senior Political Affairs Officer Amnesty International aanwezig.

De kleurrijke vredesmars start om 14.00 uur vanaf de Dam naar de Rozengracht, Marnixstraat, Leidseplein, Weteringsschans, Frederiksplein, Utrechtsestraat, Muntplein, Rokin en eindigt rond 16.00 uur weer op de Dam.

Net als voorgaande jaren roept ICT iedereen op om op deze historische dag de Tibetaanse vlag uit te hangen uit solidariteit met de vreedzame strijd van het Tibetaanse volk voor een wederzijdse oplossing met China.

Tot op de dag van vandaag zitten honderden Tibetanen gevangen vanwege hun geweldloze verzet.

Toon de Tibetanen dat zij er niet alleen voor staan in hun strijd voor rechtvaardigheid en laat op 10 maart de Tibet vlag wapperen en kom naar de Dam!

Stop de onderdrukking

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 156 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als verzet tegen de Chinese onderdrukking en groeit het aantal politieke gevangenen.

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.

Share this

10 maart: Tibet vredesmars door Amsterdam op 61e herdenking Tibetaanse volksopstand

10 October 2024

Tibetaanse monnik in de gevangenis vanwege delen van Dalai Lama post

In augustus is de Tibetaanse monnik Jampa Choepel na een geheime rechtszaak veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf.

9 October 2024

Sikyong nodigt Tweede Kamerleden uit voor bezoek aan Dharamshala