26 August 2011

10 MAART herdenking Tibetaanse Volksopstand in Den Haag. Kom ook!

8 maart 2010

Kom mee naar de Herdenking op 10 maart 2010 Den Haag

Programma
14.00 uur Verzamelen op ‘t Plein in Den Haag
14.15 uur Vertrek tocht naar de Chinese Ambassade
15-16 uur Herdenking bij de Chinese Ambassade, Adriaan Goekooplaan 7     Speciaal busvervoer vanaf Amsterdam CS naar Den Haag om 12.30. Opgeven via tel: 020-3308265Op 10 maart wordt de Herdenking van de Tibetaanse volksopstand voor de Chinese Ambassade in Den Haag georganiseerd door de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland, de Tibet Support Groep en de International Campaign for Tibet.

51 jaar geleden vond op 10 maart 1959 in Lhasa de Tibetaanse Volksopstand plaats tegen de Chinese bezetting en onderdrukking van Tibet. Deze opstand werd bloedig door het Chinese Volksbevrijdingsleger neergeslagen, waarna de Dalai Lama, zijn land ontvluchtte en duizenden Tibetanen volgden hem in ballingschap.

Als gevolg van de bezetting hebben duizenden Tibetanen hun leven verloren. De Tibetanen vormen door de enorme toestroom van Chinezen naar Tibet inmiddels een minderheid in eigen land. Ze worden gediscrimineerd, economisch gemarginaliseerd en hebben geen vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Na de ongekende voorjaarsprotesten in 2008 in Tibet tegen de Chinese overheersing, verhullen de Chinese autoriteiten de martelingen, verdwijningen en sterfgevallen die in Tibet plaatsvinden. Vandaag de dag riskeren Tibetanen nog steeds gevangenschap en marteling wanneer ze hun steun uitdrukken aan de Dalai Lama.

In januari 2010 vond na een onderbreking van vijftien maanden, de 9de dialoogronde plaats tussen afgezanten van de Dalai Lama en de Chinese regering. Om een concrete uitkomst te bewerkstelligen is steun van de internationale gemeenschap noodzakelijk. De ontmoeting met president Barack Obama en de Dalai Lama in februari zou de Europese leiders moeten inspireren een coherent EU-beleid op te stellen dat de Dalai Lama steunt bij zijn inspanningen voor een geweldloze oplossing voor Tibet.

De Tibetaanse Gemeenschap NL, de Tibet Support Groep NL en International Campaign for Tibet dringen bij de Chinese regering aan op:

• Onvoorwaardelijke vrijlating van de politieke gevangenen in Tibet
• Toelaten van een onafhankelijke internationale waarnemer tot Tibet
• Behalen van concrete resultaten in de Chinees-Tibetaanse-dialoog
• Respecteren van de Tibetaanse cultuur en het milieu

Steun het Tibetaanse volk

– Kom naar de Herdenking op 10 maart in Den Haag

– Verspreid promotiemateriaal in uw omgeving

– Hang de Tibetaanse vlag uit

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer