9 November 2012

“Een brief vanuit de gevangenis" - door Tashi Rabten

Vrienden, gaat het goed? Hoe gaat het met ons geliefde kind, met de teint van een kroonslakschelp, het bergachtige lichaam, dat een pantser draagt gemaakt van letters en en een levendige geest en ziel heeft? Hoe oud is hij nu? Leven Me Che en Galtsig in vrijheid? Ik vraag me af, waar Zhog, Gyen, Yang en Me zijn? Maken ze nog steeds hun geluiden te midden van storm en regen?

Hoe gaat het met onze familieleden Shogjang, Nodring, Byangdong, Dronpo en Choleb Dawa? Delen Ruthur en Dzumdrug uit de Universiteit van Noord-West nog steeds van hun scherpe geest en schitterende mening met jullie allemaal?

Ik hoop dat onze collectieve droom spoedig uit zal komen. Hier maken ik, en degenen die hetzelfde lot delen, Nyen, Garmi, Chenag, Tsagbig, Choleb Dawa, het goed. We zullen luid de waarheid verkondigen, waar we ons ook bevinden.

Hier, hoewel onze lichamen als lijken in de duisternis zijn opgesloten, lijken onze gedachten op goud en stralen altijd helder. De wijsheid van grote denkers als Tolstoj, Rousseau, Hugo en Baudelaire tonen mij licht in de duisternis en ze hebben mij laten zien dat vrijheid onbegrensd is.

Mijn vrienden, dit keer werd ik gedwongen om de donkere kant van het communisme te zien en ik werd weggewerkt door een samenleving, die wordt ontsierd door smerigheid en tegenstrijdigheden. Ik heb het gevoel dat ik deze maatschappij niets verschuldigd bent. Daarom moet u wijselijk de balans vinden tussen overheidswerk en persoonlijke visie. Als ik er in kan slagen om mijn zin af te maken en levend hieruit kom, welke keuzes moet ik maken? Het is moeilijk voor mij om een dergelijke beslissing te nemen. Ik bewonder de keuzes, die je hebt gemaakt.

Ik had de gelegenheid om het onthullende boek “Onderscheid Jeugd”, dat door vriend mij Che is geredigeerd, te lezen. Het boek dat denkbeelden van drie grote mannen (een buitenlander, Tibetaanse en een Chinese) bespreekt, is uitstekend en ik prijs het boek en waardeer het zeer. Ik heb nog meer boeken nodig, stuur ze alsjeblieft naar mij. Met alle goedgunstige groeten.

van Therang
26 september 2012, Mianyang Gevangenis

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer