22 June 2016

‘Monnik met een missie’ Golog Jigme maakte diepe indruk tijdens lezing in de Rode Hoed


Tibetaanse politieke gevangen Golog Jigme geeft lezing.

ICT lezing Golog Jigme in Rode Hoed groot succes...

De Tibetaanse monnik Golog Jigme gaf zondagmiddag 12 juni een lezing in de Rode Hoed in Amsterdam. Hij sprak op indringende wijze over zijn ervaringen als politieke gevangene en de verschrikkelijke martelingen in gevangenschap. Hij benadrukte dat zijn verhaal helaas geen uitzondering is, maar dat talloze andere politieke gevangenen nog steeds wegkwijnen in Chinese gevangenissen. 
Na vertoning van de documentaire ‘Leaving Fear Behind’ bedankte Golog Jigme de aanwezigen en vertelde hen dat hij dankzij hun steun nu een vrij man is en hij zijn vrijheid kan gebruiken voor de vrijheid van Tibetanen in Tibet. Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Nederland sprak Golog Jigme ook met journalisten van onder meer de Correspondent en het NRC en gaf hij een briefing aan Amnesty International over de mensenrechten situatie in Tibet.
Golog Jigme werd samen met filmmaker Dhondup Wangchen in maart 2008 gearresteerd na het maken van de documentaire 'Leaving Fear Behind' in Tibet. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing interviewden zij een groot aantal Tibetanen in Oost-Tibet over de erbarmelijke omstandigheden waarin zij leven onder de Chinese overheersing.
Golog Jigme: “Als menselijke wezens, hebben wij Tibetanen het recht om ons in vrijheid te kunnen uiten zonder angst te worden gearresteerd of gemarteld. We hebben het recht om ons vrijelijk te bewegen en te bidden en China dient ter verantwoording te worden geroepen, wanneer dit niet gebeurt, zoals in mijn geval en dat van vele anderen.”
Golog Jigme is tijdens zijn maandenlange detentie ernstig gemarteld. Hij werd daarna nog twee keer gevangen gezet en onder meer beschuldigd van het aanzetten tot zelfverbranding. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis is hij 20 maanden ondergedoken voordat hij naar India vluchtte, drie jaar geleden. In 2015 heeft hij als politiek vluchteling in Zwitserland asiel gekregen en blijft zich inzetten voor het verbeteren van de mensenrechten in Tibet.

Na afloop was er gelegenheid voor vragen en ontvingen alle aanwezigen een gesigneerde kopie van zijn film 'Leaving Fear Behind' Golog Jigme was van 11 tot 13 juni 2016 in Nederland. De lezing maakte deel uit van een door International Campaign for Tibet georganiseerde spreektour door Europese landen waarbij Golog Jigme de VN Mensenrechtenraad, de EU, parlementariërs, regeringen, media en het algemene publiek ontmoet.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer