Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2018  >  Maart  >  China: Dramatische verslechtering in de situatie van de mensenrechten in Tibet in voor de China Universal Review bij de VN ingediend rapport  
   

03/29/18

China: Dramatische verslechtering in de situatie van de mensenrechten in Tibet in voor de China Universal Review bij de VN ingediend rapport


FIDH - Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens

en de bij haar aangesloten organisatie voor Tibet

International Campaign for Tibet (ICT)


Gezamenlijk persbericht


Brussel, Parijs, 29 maart 2018: In een gezamenlijk voor de derde Universal Periodic review (UPR) van China vandaag ingediend rapport, maken FIDH (Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens) en International Campaign for Tibet (ICT) melding van een dramatische verslechtering in de situatie van de mensenrechten in Tibet. Het gezamenlijke FIDH-ICT rapport doet ook een reeks van concrete aanbevelingen aan de Verenigde Naties (VN), die de lidstaten moeten doen tijdens de derde UPR van China, die gepland staat voor november 2018 en in Genève, Zwitserland zal worden gehouden.

 

“China's meedogenloze aanvallen op de fundamentele rechten, identiteit en cultuur van het Tibetaanse volk zijn onder president Xi Jinping geïntensiveerd. De impact van deze aanvallen komt helaas tot uiting in het aantal zelfverbrandingen van Tibetanen sinds 2009, die inmiddels het aantal van 150 heeft overschreden. Het is noodzakelijk dat China aantoont dat het een verantwoordelijke wereldleider is en zich aan haar verplichtingen inzake de mensenrechten met betrekking tot Tibet houdt”, zei Tsering Jampa, Executive Director van ICT Europe.

 

“Te midden van de voortdurende schendingen van de mensenrechten in China, vormen Tibetanen een specifiek doelwit, omdat ze behoren tot een etnische en religieuze minderheid. VN-lidstaten moeten de komende UPR van China te gebruiken om te eisen dat Peking de rechten van het Tibetaanse volk respecteert”, aldus FIDH vicevoorzitter Guissou Jahangiri.

 

Het rapport schetst een duidelijk verslechtering in de situatie met betrekking tot de burgerlijke en politieke rechten, alsmede de economische, sociale en culturele rechten van het Tibetaanse volk. Met name gaat het rapport in op:

 

  • De hyper beveiliging van het Tibetaanse plateau, zoals die naar voren komen door het aannemen en uitvoeren van de veiligheidsmaatregelen, die gericht zijn op het criminaliseren van alle handelingen en uitingen van niet-gewelddadige meningsverschillen of kritiek op het beleid. Dit heeft ernstige gevolgen voor de rechten van het Tibetaanse volk voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vreedzame vergadering en de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.
  • De creatie van een extreem repressieve omgeving, waarin er geen grenzen zijn aan het openbaar gezag, een klimaat van angst alomtegenwoordig is, en elk aspect van het publieke en private leven streng wordt gecontroleerd en gereguleerd.
  • Een systematisch en wijdverbreid gebruik van willekeurige detentie, marteling en mishandeling, als gevolg van de hardere aanpak in het onderdrukken van afwijkende meningen en een cultuur van straffeloosheid onder de ambtenaren, paramilitaire troepen, en beveiligingspersoneel.
  • De toenemende van inmenging en controle over religie, zoals dit naar voren komen in het hardhandig optreden van de Chinese regering in het Tibetaanse boeddhistische Instituut Larung Gar.
  • Herhaaldelijke schendingen van de economische, sociale en culturele rechten Tibetanen, waaronder die van de Tibetaanse nomaden, in naam van de bescherming van het milieu en ontwikkeling.

 

Het rapport beschrijft ook een aantal in het oog springende gevallen van politieke gevangenen, zoals Tenzin Delek Rinpoche, een prominente en zeer gerespecteerde Tibetaanse lama, die in juli 2015 in hechtenis overleed en gemarteld zou zijn, en Tashi Wangchuk, een pleitbezorger voor Tibetaanse taalrechten, die werd aangehouden op de ongefundeerde beschuldiging van ‘het aanzetten tot separatisme.’

 

Het rapport doet een groot aantal aanbevelingen aan de regering van China, waaronder de onmiddellijke ratificatie van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR) en de Speciale VN-procedures, die een land bezoek hebben verzocht, onbelemmerde toegang tot Tibet te verlenen.


Lees het volledige gezamenlijke FIDH-ICT rapport hier (in het Engels).


Perscontacten:


ICT: De heer Vincent Metten, EU-beleid directeur

vincent.metten@savetibet.eu; +32 26094410 (Brussel)


FIDH: Mr. Andrea Giorgetta, directeur van Asia Desk

ag@fidh.org; +66 886117722 (Bangkok)


FIDH: Mevrouw Audrey Couprie, persvoorlichter

press@fidh.org; +33 143552518 (Parijs)

 

DONEER AAN ICT!