8 August 2018

Mondelinge verklaring van Tibet International Campaign for Tibet tijdens de 96e VN CERD sessie in Genève op 7 augustus 2018

Discriminatie in Tibet

Tibetanen worden in hun eigen land door hun Chinese bezetters systematisch gediscrimineerd.
Hierna volgt de verklaring van International Campaign for Tibet in de VN-commissie voor de Eliminatie van Raciale Discriminatie (CERD) in Genève, zoals die op 7 augustus 2018 door ICT Germany Executive Director Kai Müller werd afgegeven. 
Tijdens deze op 6 augustus begonnen CERD-sessie zal op 10 augustus 2018 China’s Landenrapport worden beoordeeld. ICT heeft bij de CERD een rapport ingediend over het Chinese beleid ten aanzien van Tibetanen.
International Campaign for Tibet wil de aandacht vestigen op het discriminerende beleid, regelgeving en maatregelen, alsmede op de discriminerende publieke propaganda en berichtgeving over Tibetanen in de Volksrepubliek China.
Tibetanen kunnen hun religie niet vrijelijk beoefenen en ook kunnen zij hun cultuur en taal niet op een zinvolle manier beschermen. In plaats daarvan lijden ze onder repressieve wetgeving, die elke uitdrukking van hun identiteit beschouwt als extremistisch en zelfs terroristisch.  
Kai Müller CERD 2018

ICT Duitsland Executive Director Kai Müller voor de VN-ingang in Genève met een kopie van ons rapport aan CERD over China’s discriminerende beleid in Tibet.
Officiële Chinese propaganda verspreidt denigrerende en racistische verhalen over Tibetanen onder Chinese burgers, met name sinds de tijd van wijdverspreide – en grotendeels vreedzame – protesten in Tibet in 2008. In dit verband valt ook de introductie van de zogenaamde “Lijfeigenen Emancipatiedag” in 2009.
Tibetanen worden vaak geslagen, gearresteerd en gemarteld, omdat ze proberen hun geloof te belijden, voor hun rechten op te komen of hun loyaliteit te tonen aan de Dalai Lama, hun spirituele leider. Onlangs werd het Tibetaanse schoolkinderen verboden tijdens hun vakantie deel te nemen aan religieuze activiteiten. Tibetanen worden, in tegenstelling Chinezen, stelselmatig paspoorten om naar het buitenland te reizen geweigerd. 
Zelfs binnen Tibet krijgen Tibetanen te maken met bewegingsbeperkingen. Zoals uit ons onderzoek in Chinese sociale media naar voren is gekomen, zijn Han Chinezen, wanneer ze Tibet als toerist bezoeken, vaak geschokt door de omvang van de repressie door hun eigen regering.
Chinese autoriteiten moeten hun ‘verzinsels’ over de ‘achterlijkheid’ van Tibetanen beëindigen en een visie op de Tibetaanse cultuur gaan promoten, die Tibetanen niet tot folklore reduceert, noch valselijk waanbeelden over de superioriteit van de Chinese cultuur de wereld instuurt.
Tibetanen zouden hun eigen zaken vanaf de basis moeten kunnen besturen. Wetten en beleid, die de Tibetaanse manier van leven criminaliseren, controle uitoefenen en toezicht houden op religieuze beoefenaars en Tibetaanse nomaden en herders dwingen hun voorouderlijk land te verlaten, moeten stoppen. Onder deze zijn ook religieuze maatregelen en wetten, die zogenaamd terrorisme bestrijden, maar in werkelijkheid slechts gewone Tibetanen onderdrukken. Opmerkelijk is dat het Tibetanen, in tegenstelling tot Chinese burgers, verboden is om verenigingen te vormen, bijvoorbeeld inzake milieuaangelegenheden.
We betreuren de detentie van Tibetanen, zoals Tashi Wangchuk, die onlangs tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, nadat hij opgekomen was voor Tibetaanse taalrechten, en Karma Samdrup, een Tibetaanse milieuactivist, die door de politie werd gemarteld en 15 jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd. Een ander onopgelost geval van willekeurige detentie en gedwongen verdwijning is het lot van de 11e Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, die niet meer in het openbaar is verschenen, sinds hij twee decennia geleden door de Chinese overheid op zesjarige leeftijd werd ontvoerd.
We dringen er bij de commissie op aan China verantwoordelijk te houden voor de vele schendingen van rechten, die zich vooral richten op kwetsbare groepen zoals Tibetanen en anderen, en op die manier de naleving van internationale en universele rechten te handhaven, die niet mogen verwateren of worden ondermijnd.
De volledige verklaring van International Campaign for Tibet is hier te lezen.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer