Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2017  >  November 2017  >  Situatie Tibet afgelopen jaren sterk verslechterd  
   

22-11-17

Situatie Tibet afgelopen jaren sterk verslechterd

Tibetaanse parlementariërs bezoeken Nederland

 

Vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap brengen volgende week een bezoek aan Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet. De parlementariërs hebben onder andere een ontmoeting met leden van de Tweede Kamer en spreken met de Tibetaanse gemeenschap en mensenrechtenorganisaties. Het bezoek is onderdeel van een reis langs Europese landen, waaronder Frankrijk, België en Zwitserland om aandacht en steun te vragen voor de sterk verslechterde mensenrechtensituatie in Tibet.

 

Tibetaanse parlementariers

Tibetaanse parlement in Dharamsala.

 

Onder de leiderschap van Xi Jinping, president van Volksrepubliek China is de repressie in Tibet de afgelopen jaren stevig opgevoerd. China houdt Tibet hermetisch afgesloten van de buitenwereld en is totale controle gaan voeren over de gehele samenleving, installeert overal camera’s en controleert alle telecommunicatie. De parlementsleden Tsetan, Teyhkang, Phunkyi en Tharpa (meer info hieronder) kunnen hier ook uit eigen ervaring over getuigen.

 

Het aantal Tibetaanse politieke gevangenen is inmiddels opgelopen tot meer dan 600. Tsering Jampa van International Campaign for Tibet: “De huidige situatie is in al die jaren van onderdrukking niet zo erg geweest. Ik maak mij grote zorgen over wat er onder de tweede termijn van Xi te wachten staat voor de Tibetanen. Daarnaast lijkt de internationale gemeenschap, waaronder ook Nederland, handelsbelangen steeds belangrijker te vinden dan mensenrechten.”

 

International Campaign for Tibet grijpt het bezoek van de parlementariërs daarom aan om de Nederlandse politiek te vragen druk op China te blijven uitoefenen. Afgelopen week startte een campagne gericht op minister Zijlstra, om zich uit te uitspreken richting de Chinese partners, en handelsbelangen niet boven de mensenrechten te verkiezen.

 

De Tibetaanse parlementariërs zullen deze boodschap onderstrepen tijdens een gesprek met Nederlandse Tweede Kamerleden. Het bezoek aan Nederland is van vrijdag 24 tot en met donderdag 30 november.

DONEER AAN ICT!