5 November 2012

VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten geeft voor het eerst een sterke verklaring af over Tibet

Door Stephanie Nebehay
GENÈVE

(ANP) – De hoogste mensenrechten functionaris van de Verenigde Naties drong er vrijdag bij China op aan de diepgewortelde frustraties aan te pakken, die hebben geleid tot wanhopige vormen van protest onder Tibetanen, waaronder een 60-tal zelfverbrandingen sinds maart 2011.

Navi Pillay riep de Chinese autoriteiten op om gevangenen vrij te laten, toe te staan dat onafhankelijke mensenrechten waarnemers Tibet bezoeken, en beperkingen op de toegang van de media tot de onrustige Himalaya-regio op te heffen. “Sociale stabiliteit in Tibet zal nooit bereikt worden door zware beveiligingsmaatregelen en onderdrukking van de mensenrechten”, zei Pillay, in een zeldzame kritische verklaring over China.

Haar woordvoerder zei dat de oproep niet is uitgebracht met het oog om samen te vallen met de opening van het congres van de Communistische Partij volgende week, maar dat de “tijd was gekomen om in het openbaar te spreken” over beschuldigingen van geweld tegen Tibetanen, die hun fundamentele vrijheden uitoefenen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. Peking heeft de zelfverbranders gebrandmerkt als “terroristen” en criminelen. Hij beschuldigde de verbannen Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama – winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede – van het aanzetten hiertoe.

In de verklaring drong Pillay er bij de Chinese autoriteiten op aan om “onverwijld de al lang bestaande grieven, die hebben geleid tot een alarmerende escalatie in wanhopige vormen van protest, met inbegrip van zelfverbrandingen in Tibetaanse gebieden” aan te pakken.
Als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zei ze, dat ze het intens gevoel van frustratie van Tibetanen onderkende, maar drong er bij de gemeenschap en religieuze leiders op aan om hun invloed aan te wenden om te helpen voorkomen dat mensen zichzelf in brand steken.

Onder de slachtoffers zijn zeven Tibetanen, die zichzelf in de afgelopen twee weken in brand hebben gestoken uit protest tegen wat zij omschreven als de repressieve Chinese overheersing in de Himalaya regio.

“ONDERLIGGENDE PROBLEMEN”

“Dit is een illustratie van hoe ernstig de situatie is”, vertelde Pillay’s woordvoerder, Rupert Colville, tijdens een persconferentie in Genève. “We zien geen enkele vooruitgang in de aanpak van de onderliggende problemen van de Tibetanen, zowel in Tibet, als ook in de andere gebieden, aangezien een flink aantal van de zelfverbrandingen heeft plaatsgevonden in de Tibetaanse gebieden buiten Tibet zelf”, zei hij, verwijzend naar de provincies Sichuan en Gansu, die liggen naast wat China de Tibetaanse Autonome Regio noemt.

Pillay riep Peking op om de rechten van Tibetanen op vreedzame vergadering en meningsuiting te respecteren en voor iedereen, die voor het uitoefenen van deze rechten is vastgezet, vrij te laten. “Arrestaties, verdwijningen en het beperken van de culturele rechten van de Tibetanen blijven voortduren”, zei ze.

Onder de gevallen was die van een 17-jarig meisje, die naar verluid ernstig was geslagen en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van flyers, waarin opgeroepen werd voor de vrijheid van Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama, zei Pillay. Ze voegde er aan toe: “Anderen kregen veroordelingen van vier tot zeven jaar voor het schrijven van artikelen, het maken van films, of het buiten China verspreiden van foto’s van gebeurtenissen in Tibet.”

Peking brandmerkt de Dalai Lama als een gevaarlijke separatist. Deze ontkent het ondersteunen van geweld, en stelt dat hij alleen maar een grotere autonomie voor zijn vaderland nastreeft, dat naar hij zegt, het slachtoffer is van de Chinese “culturele genocide”.
Activisten zeggen dat China de godsdienstvrijheid en cultuur in Tibet vertrapt, dat sinds de overname in de jaren 1950 met een ijzeren vuist geregeerd wordt. China verwerpt deze kritiek en zegt dat haar heerschappij lijfeigenschap beëindigde en een achtergebleven gebied tot ontwikkeling bracht.

(Rapportage door Stephanie Nebehay in Genève; aanvullende rapportage door Sui-Lee Wee in Peking; bewerkt door Jon Boyle en Andrew Osborn)

De engelse tekst is hier te lezen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer