27 January 2012

Drie Tibetanen doodgeschoten op de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar

ICT-rapport, 24 januari 2012

Drie Tibetanen werden gedood en verscheidene gewond toen de politie gisteren het vuur opende op Tibetanen, die zich op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar, in Drango, Kardze (het Tibetaanse gebied Kham) hadden verzameld om te protesteren. Het toenemende hardhandige optreden in Drango volgt nadat Tibetanen folders verspreidden in het gebied, waarin gesteld wordt dat Tibetanen niet het Tibetaans Nieuwjaar (Losar, dat op 22 februari valt) moeten vieren vanwege de zelfverbrandingen. Daarnaast geeft de anonieme auteur van de folders te kennen om zichzelf in brand te steken tijdens Losar.

De Chinese staatsmedia bevestigden dat tijdens de protesten een Tibetaan is overleden (Xinhua, 23 januari). Het is mogelijk dat meer Tibetanen aan hun verwondingen zullen overlijden na het incident van vandaag aangezien Tibetanen, die gewond zijn geraakt nadat ze door de politie zijn aangeschoten of geslagen, niet voor medische behandeling willen gaan naar het lokale, door de overheid gerunde, ziekenhuis te gaan, omdat ze bang zijn gearresteerd te worden.

Tibetanen verzamelden zich tussen 12 en 2 uur vandaag (23 januari) in de provinciestad Drango (Chinees: Luhuo) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi), Sichuan, nadat de spanningen in het gebied opliepen. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, die in contact staan met Tibetanen in het gebied, verscherpten de lokale autoriteiten de controle in het gebied na de verspreiding van folders. Hoewel de volledige details van de omstandigheden die leidden tot de protesten niet bekend zijn, melden verschillende bronnen dat de politie vanwege de folders strenge tegenmaatregelen had genomen, en dat dit er toe heeft geleid dat mensen uit de drie belangrijkste nomadische gebieden van Drango zich in de stad verzamelden. Tibetanen schreeuwden leuzen waarin ze opriepen tot vrijheid en scandeerden dat zij niet konden leven onder Chinese heerschappij in Tibet.


Het Drangu klooster in Kham, Oost Tibet

Een Tibetaan in ballingschap, die in contact staat met enkele van de bronnen, zei: “Het gevoel van verdriet en pijn over de zelfverbrandingen over heel Tibet is op de voorgrond van de gedachten van mensen. Omdat ze het niet langer konden verdragen, begonnen ze hun standpunten en protest te uiten – ook al moeten ze zich bewust zijn geweest van het gevaar waarmee ze te maken hadden. Vandaag was het begin van het Chinese Nieuwjaar, maar mensen in het gebied hadden besloten dit niet te vieren vanwege de zelfverbrandingen.”

Volgens dezelfde bronnen begonnen Tibetanen, toen het nieuws over de protesten zich verspreidde, vanuit verschillende gebieden, waaronder Serthar en Lithang (Chinees: Litang), ook in Kardze, in Drango verzamelden. Er is ernstige vrees voor een verdere escalatie en militaire opbouw en er is bezorgdheid over de veiligheid van de monniken van het Drango klooster (de naam betekent letterlijk ‘hoofd van de steen’). Het klooster in Drango is een van de belangrijkste en grootste kloosters in Kham, gelegen op een berghelling bij de samenloop van twee rivieren, ongeveer 25 kilometer van de stad Kardze.

Als een van de Tibetanen die in de schietpartij is gedood, wordt Yonden genoemd, de broer van een gereïncarneerde lama in een plaatselijk klooster. In het nabijgelegen Ngaba (Chinees: Aba) werden vorige week twee Tibetanen doodgeschoten, nadat de politie het vuur opende op Tibetanen, die zich hadden verzameld naar aanleiding van de zelfverbranding van de 20-jarige ex-monnik Losang Jamyang. Losang Jamyang was de 17e Tibetaan die zichzelf sinds februari 2009 in brand heeft gestoken. Het is nog steeds niet bekend of één van de Tibetanen, die werden neergeschoten of geslagen na dit incident is overleden, maar de spanningen blijven zeer hoog in Ngaba (het Tibetaanse gebied Amdo). (Lees hier de actuele informatie).

Tibetanen in het gebied van Kardze, het Tibetaanse gebied Kham, staan bekend om hun sterke gevoel van Tibetaanse identiteit en nationalisme, en hebben om hun loyaliteit te tonen aan de Dalai Lama en hun ontzetting over de repressie sinds maart 2008 bij tal van gelegenheden hun leven geriskeerd door demonstraties te houden, gebedswakes, en individuele protesten. Al eerder, op 24 maart 2008, opende de politie in Drango het vuur op vreedzame demonstranten, waarbij een 21-jarige monnik, genaamd Kunga, werd doodgeschoten. Het protest was het gevolg van een botsing met een werk team van Chinese ambtenaren, waarbij Tibetanen gedwongen werden om een document te ondertekenen waarin ze de Dalai Lama afzweren. (Lees hier het ICT Verslag).

Drie Tibetanen uit Kardze staken vorig jaar zichzelf in afzonderlijke incidenten in brand; op 15 augustus Tsewang Norbu van het Nyitso klooster in Tawu (Chinees: Daofu); de monnik Dawa Tsering, die zich tijdens een Cham (monastieke) dans in het Kardze klooster op 25 oktober in brand stak, en op 3 november de non Palden Choetso, van het Ganden Jangchup Choeling nonnenklooster, ook in Tawu. (Lees hier het actueel feitenverslag over de zelfverbrandingen). 

De Chinese harde lijn campagnes tegen de Dalai Lama, het economisch beleid, dat heeft geleid tot het verlies van land en leefwijze bij Tibetanen. Daarnaast hebben intensieve opbouw van veiligheidsmaatregelen diepe wrok en spanningen in Kardze teweeg gebracht. In het district Karze, slechts één van de 18 districten in de prefectuur, zijn er meer gevallen bekend van politieke arrestaties van Tibetanen door de Chinese autoriteiten, dan welk ander gebied buiten de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), sinds de huidige periode van Tibetaans politiek activisme begon in 1987, op basis van gegevens van de Politieke Gevangenen Database van de ‘Congressional-Executive Commissie of China’ (www.cecc.gov). (Lees hier het ICT verslag)

Een artikel in de ‘Ganzi Daily’, gepubliceerd op 4 januari 2008, merkte op dat de afgelegen locatie van het gebied en “historische redenen” – een verwijzing naar de Tibetaanse pro-onafhankelijkheid sentimenten en loyaliteit aan de Dalai Lama – de praktijk van “handhaving van de openbare orde en de waarborging van de stabiliteit … erg moeizaam had gemaakt.”

Het Kardze gebied is sinds 21 april 2011 gesloten voor bezoekers toen door de autoriteiten een reisverbod werd opgelegd na een bijzonder hardhandig optreden in het aangrenzende Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba (Chinees: Aba). Er werd geen verklaring voor het verbod, en de Chinese autoriteiten hebben aan regeringen ontkend dat het van kracht is.

(Lees hier het ICT verslag)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer