1 February 2012

Verklaring van Kalon Tripa, Dr Lobsang Sangay, over het recente doden van Tibetanen door de regering van de Volksrepubliek China

1 februari 2012

Terwijl Chinezen overal de eerste paar dagen van het Jaar van de Draak vierden, schoot de Chinese politie op 23 en 24 januari 2012 lukraak op honderden Tibetanen die vreedzaam in Drakgo, Serthar, Ngaba, Gyarong en andere nabijgelegen Tibetaanse gebieden bijeen gekomen waren om hun fundamentele rechten op te eisen. Zes Tibetanen werden gedood en ongeveer zestig raakten gewond. Sommigen verkeren in kritieke toestand.

Gruwelijke daden zoals deze, en de systematische onderdrukking van Tibetanen, doet de wrok en boosheid onder de Tibetanen tegenover de Chinese overheid sinds de protesten in 2008, alleen maar groeien.

Al sinds de bezetting van Tibet beweert de Chinese regering standvastig dat zij er naar streeft om een socialistisch paradijs te creëren. Echter, fundamentele mensenrechten worden Tibetanen onthouden, het kwetsbare milieu wordt vernietigd, de Tibetaanse taal en cultuur worden geassimileerd, portretten van Zijne Heiligheid de Dalai Lama zijn verboden, en Tibetanen worden economisch gemarginaliseerd. Tibet is in een virtuele staat van omsingeling. Buitenlanders zijn uitgesloten om naar Tibet te reizen en de hele regio verkeert in wezen in een niet afgekondigde staat van beleg.

Ik dring er bij de Chinese leiders op aan om gevolg te geven aan de noodkreten van de Tibetaanse demonstranten en degenen, die zichzelf in brand hebben gestoken. Door doodslag en geweld zullen jullie nooit de werkelijke grieven van de Tibetanen en het herstel van de stabiliteit in Tibet aanpakken. De enige manier om de Tibetaanse kwestie op te lossen en te zorgen voor duurzame vrede is door eerbiediging van de rechten van het Tibetaanse volk en door middel van dialoog. Voor iemand met een diepe toewijding aan een vreedzame dialoog, is het gebruik van geweld tegen Tibetanen onaanvaardbaar. Dit moet bovendien scherp worden veroordeeld door alle mensen in China en over de hele wereld.

Ik roep de internationale gemeenschap op om solidariteit te tonen en om op dit kritieke moment uw stem te verheffen ter ondersteuning van de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk. Ik verzoek dat de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties een fact-finding delegatie naar Tibet sturen en ook dat de wereldpers toegang krijgen tot de regio. De leiders in Peking moeten beseffen dat het doden van hun eigen ‘familieleden’ een duidelijke schending van internationale en Chinese wetten is, en dat zulke acties nog meer twijfel zullen doen rijzen over de morele legitimiteit van China en hun aanzien in de wereld.

Ik wil mijn geliefde broeders en zusters in Tibet vertellen, dat we jullie noodkreten luid en duidelijk horen. Wij verzoeken jullie dringend niet te wanhopen en je te onthouden van drastische maatregelen. We voelen jullie pijn en zullen niet toestaan dat de offers die jullie hebben gebracht tevergeefs zijn geweest. Jullie allen zijn elke en iedere dag in ons hart en onze gebeden.

Aan mijn mede-Tibetanen wil ik verzoeken geen Losar (Tibetaans Nieuwjaar), dat valt op 22 februari van dit jaar, te vieren. Echter, wees zo goed om de gebruikelijke religieuze rituelen in acht te nemen, zoals het naar tempel gaan, het branden van wierook en het doen van traditionele offergave.

Om onze solidariteit met Tibetanen in Tibet te tonen, dring ik er bij Tibetanen en onze vrienden over de hele wereld op aan om deel te nemen aan een wereldwijde wake op woensdag 8 februari 2012. Laten we een luide en duidelijke boodschap sturen naar de Chinese overheid, dat geweld en het doden van onschuldige Tibetanen onacceptabel is! Ik verzoek iedereen om deze wakes op vreedzame wijze te voeren, overeenkomstig de wetten van jullie land, en met waardigheid.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer