28 December 2012

Aandacht voor Tibet in NOS Journal op Kerstavond

“Een conflict waar we zo weinig van zien, maar dat de laatste tijd alleen maar lijkt te verharden”, zo begon een reportage over Tibet in het acht uur journaal van de NOS op kerstavond.

In de meer dan drie minuten durende reportage werd ingegaan op de zorgelijke situatie in Tibet, de verharding van de Chinese onderdrukking, en de recente golf van zelfverbrandingen, die hier een gevolg van zijn. De reportage toont de Dalai Lama, die ook bijna ten einde raad lijkt, en uit Tibet gevluchte Tibetaanse monniken, die hun visie geven over de situatie in Tibet.

Hieronder volgt een transcriptie van de nieuwszending (15:18 – 18:30) die hier te zien is.

Transcriptie

Nieuwslezer (Rob Trip): Een conflict waar we zo weinig van zien, maar dat de laatste tijd alleen maar lijkt te verharden. Tibet. De laatste maanden gaat er een golf van zelfverbrandingen door het gebied. Bijna wekelijks zijn er berichten van Tibetanen die zichzelf in brand steken om zich op die manier te verzetten tegen de Chinese overheersing. En China treedt daar steeds harder tegen op. Voor journalisten uit het Westen is het vrijwel onmogelijk om het gebied te bezoeken, maar in Noord India, waar de Dalai Lama in ballingschap woont, daar kun je het verhaal van de Tibetanen horen. 
Verslaggever Dharamsala (Lucas Waagmeester): De jaarlijkse debatwedstrijd tussen de Tibetaanse studenten, dat gaat met grof geweld…, maar alles verbaal, het blijven boeddhisten. Hier wordt gehandeld vanuit de rede, overtuigingskracht, nu nog wel.
Tibetaanse monnik, Tenzin: Kloosters in mijn regio zijn nu overgenomen door het leger. Scholen zijn gesloten. En samenscholing van meer dan drie mensen op openbare plekken is verboden.
Verslaggever Dharamsala: Tenzin en Yeshi zijn Tibet ontvlucht. Ze laten beelden zien van thuis, waar het Chinese leger steeds harder optreedt, zeggen ze. En van mensen, die zichzelf in brand steken. Bijna honderd Tibetanen kozen inmiddels voor deze bizarre vorm van verzet.
Verslaggever Dharamsala (aan Dalai Lama): Waarom zegt u, als religieus leider, niet: Stop hiermee.
Dalai Lama: Ik weet het ook niet meer.
Verslaggever Dharamsala: Eerder dit jaar spraken we de Dalai Lama over de zelfverbrandingen. Sindsdien staken nog eens veertig Tibetanen zichzelf in brand. Maar de geestelijk leider was toen al radeloos. Raakte zelf geirriteerd, toen hem gevraagd werd met een oplossing te komen.
Dalai Lama: De moed om je eigen leven te offeren. Deze gigantische drama’s, pijnlijke ervaringen. Ik zit hier, in een vrij land. Comfortabel. Moet ik zeggen: Jullie moeten dit niet doen? Dat is immoreel.  Duidelijk?
Verslaggever Dharamsala: Tibetanen zijn beroemd om hun vermogen het antwoord op al hun grieven en pijn van binnen te zoeken. In zichzelf. De Dalai Lama houdt vast aan die traditie van geweldloos verzet. Maar jonge mannen als Tenzin en Yeshi twijfelen.
Tibetaanse monnik, Yeshi: Zelfverbranding is de laatste fase van geweldloos verzet. De meest extreme vorm. Als er niks verandert, zullen sommige mensen een nog extremere weg kiezen. Omdat ze dan meer resultaat verwachten. Maar die weg heeft weinig te maken met de Tibetaanse cultuur.
Verslaggever Dharamsala: Dat mag een waarschuwing heten. De volgende stap is geweld. Zie in die zelfverbrandingen een geharde, strijdlustige generatie Tibetanen, handelend vanuit de rede, maar ook steeds meer uit wanhoop.
Nieuwslezer: Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, noemt de berichten over zelfverbrandingen zeer zorgelijk. Hij wil de druk op China opvoeren, zegt hij, om de mensenrechten te respecteren.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer