9 September 2011

Tibetaanse schrijfster Woeser ontvangt Prins Claus prijs voor uitzonderlijke culturele prestaties en invloed

6 september 2011

ICT Europe persbericht, 6 september 2011

De bekende essayist en blogger Woeser, die in Beijing woont, heeft door het Prins Claus Fonds een prijs toegekend gekregen voor haar uitstekende prestaties op het gebied van cultuur.

Jaarlijks worden Prins Claus Prijzen uitgereikt aan individuen, groepen en organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor hun uitmuntende prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling en het positieve effect van hun werk op hun directe omgeving en op een breder cultureel of sociaal gebied. Een persbericht van het Prins Claus Fonds, dat gisteren het nieuws aankondigde, verklaarde: “We zijn verheugd Woeser te huldigen van wie de geschriften een unieke kijk bieden op de complexiteit van de huidige situatie in Tibet.”

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europa, stelde gisteren: “Deze prijs is ruimschoots verdiend; Woeser is een van de meest welsprekende en felle critici van de Chinese onderdrukking in Tibet, die adembenemende moed heeft getoond in het documenteren van de strijd om onze unieke en kostbare culturele identiteit te behouden. Deze belangrijke prijs is ook een eerbetoon aan andere Tibetaanse schrijvers en intellectuelen, van wie velen lange gevangenisstraffen uitzitten en martelingen hebben moeten doorstaan enkel en alleen voor het uitdrukken van de waarheid in hun werk.”

Het nieuws van de prijs gisteren viel samen met de 18e Internationale Boekenbeurs in Peking, waarvan Nederland gastland is. Tsering Jampa zegt: “We werken samen met PEN Nederland en Amnesty International bij de bewustmaking over Tibetaanse schrijvers, die in de gevangenis zitten. De Prins Claus Prijs voor Woeser vestigt de aandacht op het belang van hun streven om op vreedzame wijze hun bezorgdheid te uiten, en hun gevoelens van angst, verlies en ontheemding als gevolg van de onderdrukking in Tibet vandaag de dag te verwoorden. We hebben er bij Nederlandse schrijvers op de Boekenbeurs op aangedrongen om deze mensen in hun gedachten te houden en, waar mogelijk, over hen te spreken.” 

Professor Tsering Shakya, een expert in hedendaagse Tibetaanse literatuur, vergelijkt de situatie van Woeser met die van de overleden Russische dissidente schrijver, Solzjenitsyn en zei: “Het is de plicht van moedige schrijvers te spreken over dingen die niet besproken mogen worden en de sluier te lichten van de donkere hoeken waar verschrikkingen verborgen zijn… De gebeurtenissen van maart 2008 creëerden nieuwe herinneringen en deze zullen van generatie op generatie worden overgeleverd. Vandaag de dag, zijn herinneringen niet meer verborgen… maar worden bekend gemaakt in cyberspace om deze met de rest van de wereld te delen – en in dit respect neemt Woeser een unieke positie in als kroniekschrijver van de moderne Tibetaanse herinneringen. Haar blog [en geschriften] zijn de stem van Tibet geworden.”

Woeser werd geboren in Lhasa, maar groeide Chinees sprekend op nadat haar vader, die in het Volksbevrijdingsleger diende, naar een Tibetaans gebied in de provincie Sichuan werd overgebracht. Als lid van de geprivilegieerde elite, werd ze later toegelaten tot een Chinees literatuur programma voor nationale minderheden. Pas toen ze als jonge vrouw terugverhuisde naar Lhasa, waar ze werkte als redacteur voor het meest toonaangevende Tibetaanse literaire tijdschrift, begon ze de realiteit van het verleden van Tibet te ontdekken en te leren over het Tibetaans boeddhisme. Terwijl ze in Lhasa was, begon Woeser (die, net als veel Tibetanen, onder slechts één naam bekend is) om de effecten van religieuze onderdrukking, de massale immigratie van Chinezen en de onevenwichtige economische ontwikkeling vast te leggen. In 2004, nadat haar boek ‘Opmerkingen over Tibet’ werd verboden, werd haar meegedeeld dat al haar werkuren besteed zouden worden aan politieke heropvoeding. Ze verhuisde naar Beijing, en later trouwde ze met Wang Lixiong, een schrijver en commentator over Tibet, die zich op openhartige wijze heeft uitgesproken over zijn steun voor mensenrechten en zijn bereidheid om de behoeften en zorgen van de Tibetanen serieus te nemen. In diverse baanbrekende essays, heeft Wang Lixiong aangegeven waarom hij denkt dat de Dalai Lama de sleutel is tot de oplossing van het Tibetaanse vraagstuk. In maart was hij een van de ondertekenaars van een brief, waarin werd aangedrongen op dialoog tussen de Chinese leiders en de Dalai Lama, om ze de “vijandschap te elimineren en nationale verzoening teweeg te brengen”. (lees meer).

Woeser publiceerde bijna dagelijks online updates en commentaren sinds maart 2008, toen een vreedzame opstand over het gehele Tibetaanse plateau het politieke landschap veranderde. Op het hoogtepunt van de protesten bezochten meer dan 3 miljoen internetgebruikers de blog van Woeser, en haar dagelijkse updates zijn in talloze talen vertaald. De persoonlijke verhalen, die haar geschriften omvatten – de blinde monnik die zelfmoord pleegde, de lama, die werd geslagen toen hij probeerde te verhinderen dat een protest escaleerde – maken aan de buitenwereld de realiteit van het huidige hardhandige optreden in Tibet kenbaar en de achterliggende betekenis daarvan.

‘True Heart Tibet’, een nieuwe collectie poëzie van Woeser, vertaald uit het Chinees en met uitgebreide notities, kunnen online worden gekocht voor $22 plus verzendkosten van de ragged banner website.

ICT bespreking van het werk van Woeser

Een video, waarin de Amerikaanse schrijfster Martha Southgate werk van Woeser voorleest voor een Amerikaans PEN evenement, kan hier worden bekeken.

Lees ook het ICT rapport over dit thema: “Raging Storm: de onderdrukking van kunstenaars en schrijvers na de protesten in Tibet in het voorjaar van 2008 ‘.

Contactpersoon voor de pers:
Shiba Degenhart
International Campaign for Tibet
Telefoon: + 31 020 330 82 65

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer