19 August 2011

Tibetanen opgepakt in Kathmandu als gevolg van een gebedswake, Nepal geeft toe aan Chinese druk

Twaalf Tibetanen verblijven nog steeds in detentie nadat zij door de politie in Kathmandu, Nepal op dinsdag 21 juni opgepakt waren, na een kaarslicht wake bedoeld om solidariteit te tonen met Tibetaanse demonstranten in Tibet.

De Tibetaanse gemeenschap in Kathmandu had een week van gebed georganiseerd voor een lang leven van de Dalai Lama, die op 6 juli 76 jaar wordt, en om uitdrukking te geven aan solidariteit met de Tibetaanse demonstranten in Kardze (Chinees: Ganzi), een Tibetaans autonoom gebied in de traditionele Kham regio van Tibet (de huidige Sichuan provincie). Monniken, nonnen en leken hebben de demonstraties in Kardze voortgezet, sinds in 2008 in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa protesten zijn uitgebroken en zich verspreid hebben over het Tibetaanse plateau.

Op 21 juni namen honderden Tibetanen in Kathmandu deel aan de rituele rondgang om de Boudha Stupa, onder het zingen van gebeden en meevoeren van Tibetaanse en Nepalese nationale vlaggen en boeddhistische vlaggen en spandoeken. De Nepalese politie probeerde de mars te stoppen, maar stond de Tibetanen uiteindelijk toe om de wandeling rond de stoepa na de inbeslagname van de vlaggen en spandoeken te voltooien. De politie hield drie Tibetanen aan ter plekke en ging nadat de menigte zich had verspreid, door met het stoppen en fouilleren van Tibetanen. Daarnaast maakte de politie nog negen verdere arrestaties.

De 12 Tibetanen worden vastgehouden in slechte omstandigheden in een overvolle kelder cel op het Boudha politiebureau. ICT heeft ondervonden dat sommige Tibetanen die na vergelijkbare omstandigheden zijn vrijgelaten, lijden aan chronische ziekten. Het is niet bekend welke aanklacht deze twaalf ten laste zal worden gelegd, maar lokale Tibetanen hebben goede hoop dat hun vrijlating ieder moment kan gebeuren.

De Nepalese regering voert doorgaans preventieve arrestaties van Tibetanen uit voor belangrijke Tibetaanse nationale jubilea of bezoeken van hooggeplaatste Chinese ambtenaren, maar sinds 2008 zijn de intimidatie door de politie en de beperkingen op Tibetaanse bijeenkomsten in Kathmandu toegenomen. De huidige situatie voor Tibetanen in Nepal wordt gedetailleerd weergegeven in het ICT rapport, “Dangerous Crossing: Voorwaarden die de vlucht van de Tibetaanse vluchtelingen beinvloeden”, uitgebracht op 20 juni jl. (zie [2])

Een bericht op 24 juni in de Himalaya Times over de detentie van de twaalf Tibetanen citeerde de Nepalese adjunct-hoofdinspecteur van politie Shyam Lal Gyawali, waarin hij zei dat “de politie in moest grijpen, nadat de Tibetaanse ballingen, die hoofdbanden en T-shirts droegen waarop ‘Free Tibet’ te lezen was, een anti-China protest probeerden op te zetten”. Tibetaanse waarnemers vertelden ICT dat er geen “anti-China protesten” plaatsvonden, maar slechts een wake, vreedzame mars en gebeden.

Dit laatste incident vindt plaats in een omgeving waarin China de diplomatieke druk heeft opgevoerd om protesten over de repressie in Tibet te blokkeren. Daarnaast heeft China de bilaterale initiatieven versterkt die gericht zijn op wat zij beschouwt als “anti-China”-activiteiten. In een nieuw rapport gepubliceerd door de Jamestown Foundation, concludeert analist Vijay Sakhuja: “De aanhoudende politieke verlamming in Nepal, veroorzaakt door het onvermogen van het kleine Himalaya-land om een grondwet op te stellen in combinatie met de opkomst van de maoïsten als belangrijke politieke kracht in de reguliere Nepalese politiek, hebben voor Beijing de ideale omstandigheden gecreëerd om haar drukmiddelen op en invloed over Nepal te vergroten.” (zie [3])

Afspraken over veiligheid en informatie-uitwisseling tussen China en Nepal zijn in 2010 gestart en hebben ernstige gevolgen voor de veiligheid van Tibetaanse vluchtelingen in Nepal, zowel voor degenen die daar in ballingschap verblijven als voor hen die op doorreis zijn. Op 26 juli 2010 zijn de eerste “Nepal-China Grens Beveiliging en Rechtshandhaving Gesprekken” afgerond. Hierin zijn Beijing en Kathmandu overeenkomen om een inlichtingendienst in het leven te roepen met als doel op hoog niveau informatie te delen over “anti-China”-activiteiten en het beheer van de grenzen, naast een toezegging van Beijing van een jaarlijks steunpakket voor de verbetering van de aanpak van “anti-China”-activiteiten door Nepal.

Meer samenwerking tussen Chinese en Nepalese veiligheidstroepen ten aanzien van het delen van inlichtingen en de grenscontrole zijn reden tot bezorgdheid over de inzet van Nepal om de veiligheid van de Tibetanen die Nepal doorreizen te garanderen en verhoogt de dreiging van een gedwongen terugkeer. Het eerste bekende geval van gedwongen repatriëring sinds 2003 vond plaats in juli 2010 toen drie Tibetaanse vluchtelingen werden opgepakt in Nepal en per helikopter werden teruggevlogen naar Tibet onder begeleiding van een Nepalese politicus en een politieagent.

Perscontact:
Shiba Degenhart, Senior Program Coordinator
Email: [email protected]
 

Voetnoten:

[1] Protests in Kardze demand Political Change, Tibet Sun op 17 juni 2011

[2] Dangerous Crossings

[3] China’s Strategic Advangage in Nepal

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer