26 August 2011

Internationale Herdenking Tibetaanse Volksopstand, 10 maart 2011 in Den Haag

Stop de Chinese onderdrukking in Tibet, Oost-Turkestan en Binnen-Mongolië.

Het is 52 jaar geleden dat op 10 maart 1959 in Lhasa de Tibetaanse Volksopstand tegen de Chinese bezetting en onderdrukking van Tibet plaatsvond. Deze opstand werd bloedig door het Chinese Volksbevrijdingsleger neergeslagen. De Dalai Lama, geestelijk en politiek leider van Tibet, ontvluchtte zijn land en duizenden Tibetanen volgden hem in ballingschap.
Elk jaar herdenken International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap Nederland op 10 maart de volksopstand. Uit solidariteit doen dit jaar ook Oeigoeren uit Oost-Turkestan en Mongolen uit Binnen-Mongolië mee. Net als de Tibetanen ervaren zij dagelijks de gevolgen van de Chinese repressie.

Van de 56 minderheden in China zetten deze drie volken zich sinds hun bezetting actief in voor autonomie, meer vrijheid, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen ze een minderheid in eigen land en worden ze gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. De taal, religie en cultuur komen onder druk te staan, waardoor het voortbestaan als volk wordt bedreigd.

In Tibet is er een toenemende repressie na de protesten van 2008. Vooral de systematische vervolging van Tibetaanse schrijvers, musici, filmmakers en andere kunstenaars neemt sterk toe. De dialoog tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Oost-Turkestan werd in 1949 door China bezet. De Oeigoeren ervaren hetzelfde onderdrukkende beleid als in Tibet. Wegens de bestrijding van vermeend ‘moslimterrorisme’ worden de Oeigoeren extra hard door China aangepakt. Schendingen van mensenrechten, zoals vrijheid van godsdienst, vinden grootschalig plaats.

In 1947 werd Binnen-Mongolië een autonome regio binnen China. De culturele tradities en taal staan onder druk en mensenrechtenvoorvechters worden vervolgd. Door de toestroom van migranten bestaat inmiddels 80% van de bevolking uit Han-Chinezen. Dit is ook het toekomstige schrikbeeld voor Tibetanen en Oeigoeren.

De Tibetanen, Oeigoeren en Binnen-Mongoliërs dringen bij de Chinese regering aan op:  

  • Invoering van mensenrechtenhervormingen en vrijlating van alle politieke gevangenen in Tibet, Oost Turkestan en Binnen-Mongolië
  • Het aangaan van een dialoog met de leiders van deze volken
  • Het beoefenen van de cultuur, taal en religie van deze volken in vrijheid

Programma : 

13.00: Programma op Het Plein, Den Haag
14.00: Solidariteitsmars naar de Chinese Amabassade
15.00: Programma bij de Chinese ambassade, Adriaan Goekooplaan 7, Den Haag

Speciaal busvervoer vanaf Amsterdam CS om 11.30 uur.
Opgeven via [email protected] .

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer