26 August 2011

Amerikaanse ambassadeur Roemer opent Tibetaans vluchtelingencentrum in Dharamsala

De Amerikaanse ambassadeur in India, Timothy J. Roemer, heeft op 24 februari een nieuw opvangcentrum voor Tibetaanse vluchtelingen in Dharamsala (India) geïnaugureerd. Het opvangcentrum is deels gefinancierd door een samenwerkingsovereenkomst tussen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Tibet Fund, een Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie die ijvert voor het behoud van de Tibetaanse identiteit in ballingschap.

Ambassadeur Roemer, vergezeld door zijn echtgenote, werd in het centrum welkom geheten door meer dan 100 nieuwe vluchtelingen uit Tibet en hoge vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering in ballingschap (CTA). Het CTA biedt ook diensten en financële ondersteuning aan het centrum en aan de tijdelijke bewoners. Een tijdens de ceremonie onthulde metalen plaquette op het nieuwe gebouw, dat plaats biedt aan 500 mensen, luidt “Tibetaans opvangcentrum. Gefinancierd met steun van de regering van de Verenigde Staten. Geïnaugureerd door Zijne Excellentie Timothy J. Roemer, Amerikaans ambassadeur in India, 23 februari 2011”.

Het vluchtelingencentrum in Dharamsala is het eindstation van een lange en gevaarlijke reis van Tibet via Nepal naar India. Na wekenlang onderweg te zijn geweest in Tibet en een gevaarlijke tocht over de bergpassen van de Himalaya, krijgen Tibetaanse vluchtelingen doorgaans noodhulp in het Tibetan Refugee Transit Center in Kathmandu, dat onder toezicht staat van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen. Via Nepal reizen de Tibetanen verder richting Dharamsala, waar alle nieuwe vluchtelingen op audiëntie mogen bij de Dalai Lama. De CTA werkt vervolgens om de nieuw gearriveerde Tibetaanse vluchtelingen onder te brengen in scholen, kloosters en culturele instellingen die deel uitmaken van Tibetaanse gemeenschappen in India. 50 jaar vluchtelingenmigratie van Tibet naar India en Nepal heeft een zware wissel getrokken op de huisvestingscapaciteit van deze landen. Om die reden heeft de CTA een ‘Settlement Revitalization Plan’ opgesteld, dat kan rekenen op enige financiële steun van de Amerikaanse regering.

Op 24 februari staat een ontmoeting gepland tussen ambassadeur Roemer en Zijne Heiligheid de Dalai Lama in zijn residentie in Dharamsala. De twee hebben elkaar eerder ontmoet in New Delhi.

Ambassadeur Roemer zal vervolgens een kijkje gaan nemen in het Tibetaanse kinderdorp (TCV) in Dharamsala. De voorloper van het kinderdorp werd opgericht om te voorzien in de primaire levensbehoeften van Tibetaanse kinderen die hun families waren kwijtgeraakt of wees waren geworden, nadat in 1959 tienduizenden Tibetanen naar in India vluchtten in navolging van de Dalai Lama. In het TCV kinderdorp dat in 1972 werd opgericht, krijgen alle kinderen die er worden opgevangen, gedegen onderwijs met behoud van hun culturele Tibetaanse identiteit.

Het bezoek van ambassadeur Roemer aan Dharamsala volgt enkele dagen het bezoek van Maria Otero aan India, staatssecretaris voor Democratie en Mondiale Zaken die tevens werkzaam is als Speciale Coördinator voor Tibet binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Otero reisde verder naar Kathmandu (Nepal), waar ze het opvangcentrum voor Tibetaanse vluchtelingen bezocht en van gedachten wisselde over Tibet-kwesties met verscheidene organisaties en functionarissen, waaronder de Nepalese regering, (zie ICT-rapporten ‘Amerikaanse Tibet-Coördinator bezoekt Tibetaanse nederzetting in Zuid-India’ en ‘Hoog bezoek uit de VS getuigt van betrokkenheid bij Tibetaanse vluchtelingen in Nepal’).

“De bezoeken van ambassadeur Roemer en staatssecretaris Otero onderstrepen de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij het Tibetaanse volk, en de voortdurende toewijding en vrijgevigheid van de Amerikaanse bevolking”, aldus Todd Stein, Director of Government Relations binnen ICT.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer