Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2010  >  Maart 2010 (6 artikelen)  >  Tibetanen gedenken belangrijke opstanden ondanks repressie: Lhasa als een 'oorlogszone'  
   

Tibetanen gedenken belangrijke opstanden ondanks repressie: Lhasa als een 'oorlogszone'

26 maart 2010


ICT rapport

Ondanks intensieve bewaking en opgekrikte militaire aanwezigheid, herdachten Tibetanen twee belangrijke gebeurtenissen op 10 en 14 maart. De herdenking bracht twee restricties van de Chinese overheid onder de aandacht waar honderden mensen bij betrokken waren in Amdo, Oost Tibet. Bij twee van deze protesten, Macchu (Chinees Maqu) prefect en Tsoe stad (Ch: Hezuo), beiden in Kanlho (Ch: Gannan Tibetaans Autonome Prefect) in de provincie Gansu, waren tienerstudenten betrokken, en hun scholen zijn nu afgesloten door een Chinese militaire eenheid. De sfeer in Lhasa was zeer gespannen tussen 10 en 14 maart, waar één Tibetaan de stad kenschetste als een “oorlogszone”. 


Het is de enige periode in het jaar waarin protesten tegen Chinese overheersing en steun voor de Dalai Lama voortduren ondanks gewelddadige repressie tegen elke vorm van verzet. ICT heeft sinds maart 2008 meer dan 230 protesten geregistreerd en bijgehouden, deze zijn bijna uitsluitend vreedzaam. De protesten betroffen bijna elke sector van de samenleving, waaronder leraren, academici, intellectuelen, monniken, nonnen, boeren en nomaden. Jongere schoolkinderen en studenten zijn hier veelvuldig bij betrokken. Het is zeer moeilijk om informatie te verkrijgen over de protesten vanwege het klimaat van angst in de regio en systematische inspanningen van de Chinese autoriteiten om te voorkomen dat nieuws de buitenwereld bereikt. 


Voor het volledige rapport (in het Engels), klik hier.


DONEER AAN ICT!