Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2010  >  Juni 2010 (7 artikelen)  >  Tibetaanse activist veroordeeld tot 15 jaar gevangenis  
   

Tibetaanse activist veroordeeld tot 15 jaar gevangenis

29 juni 2010


PEKING


De Tibetaanse milieudeskundige Karma Samdrup: uitgeroepen tot filantroop van het jaar 2006 door staatsomroep CCTV, nu veroordeeld tot 15 jaar gevangenis wegens grafschennis en handel in gestolen antieke goederen. Zij die hem ondersteunen zijn er echter van overtuigd dat de veroordeling is gericht om zijn activisme te straffen.


De zitting van Karma Samdrup vond plaats nadat hij zijn twee broers - eveneens activisten - verdedigde die werden vastgehouden nadat ze lokale autoriteiten hadden beschuldigd van het stropen van beschermde diersoorten. Autoriteiten zijn in het nauw gecontroleerde Tibet zeer gevoelig voor sociaal activisme en kritiek, zowel impliciet als expliciet.


De zittingen vinden plaats temidden van verhevigde repressie van Tibetaanse intellectuelen, een echo van de grootscheepse beveiligings repressie die volgde na rellen in de hoofdstad Lhasa in 2008, waar minstens 22 mensen het leven lieten.


Naast de veroordeling tot gevangenisstraf, werd Karma Samdrup ontdaan van zijn politieke rechten voor vijf jaar. Zijn advocaat Pu Zhiqiang vertelde The Associated Press dat hij bovendien een boete heeft gekregen van 10,000 yuan (€1200) na een driedaagse hoorzitting met sessies die duurden tot middernacht.


De vrouw van Karma Samdrup en zijn Chinese advocaten hebben de politie beschuldigd van marteling tijdens hechtenis. In zijn verklaring in de rechtbank zei hij dat tijdens maanden van ondervraging, door officieren werd geslapen, werd ontzien van slaap dagen achter elkaar en drugs werd toegediend die zijn ogen en oren deden bloeden.


"Ik herken hem niet meer, ik herken alleen zijn stem nog", zei zijn vrouw Zhenga Cuomao. "Hij was altijd zo lang en zo sterk... nu ziet hij er zo kwetsbaar uit." 


De aanklachten tegen Karma Samdrup dateren uit 1998 maar had geen vervolg tot dit jaar.


DONEER AAN ICT!