26 August 2011

Nepalese politie repatrieerde Tibetaanse vluchtelingen naar China: ICT roept dringend op tot instellen van onderzoek

30 juli 2010

ICT rapport, 26 juli 2010

De Nepalese politie heeft vorige maand minstens twee Tibetaanse vluchtelingen gerepatrieerd naar China. Het is voor het eerst sinds 2003 dat Tibetanen in Nepal worden gerepatrieerd. Het incident strookt tegen de ‘Gentlemen’s Agreement’ tussen de Nepalese regering en de UNHCR (Hoge Commissariaat Vluchtelingen van de Verenigde Naties) over de behandeling van Tibetanen die via Nepal doorreizen naar India. Deze gebeurtenis illustreert de gevaren die Tibetanen ondervinden wanneer ze door Nepal naar India trekken. Tibetanen die worden overhandigd aan de Chinese autoriteiten nadat ze naar Nepal zijn gevlucht, of onderweg gevangen zijn genomen, ondergaan doorgaans marteling en gevangenschap, zoals gedocumenteerd in het jaarlijkse Rapport van de Amerikaanse regering over Mensenrechten.

De repatriering in de westelijke grensgebieden van Nepal werd voor het eerst bericht op 22 juli door het Nepalees-talige televisie kanaal ABC. Volgens het rapport en andere bronnen, werden minstens twee Tibetanen vastgehouden door de Nepalese politie in Simikot in het west Nepalese district Humla, op de grens van Purang (Chinees: Burang) in Ngari prefectuur, Tibetaans Autonome Regio, op de pelgrimsroute naar Mount Kailash in Tibet. Volgens berichtgeving werden ze meegenomen naar een lokaal politiebureau, waarna ze door enkele lokale ambtenaren naar de Tibetaanse grens werden gereden. Daar werden ze overhandigd aan de Chinese gewapende Volkspolitie. Volgens één bron was de Nepalese gewapende politie, die verantwoordelijk is voor het monitoren van de grenzen, niet betrokken bij dit incident. Bronnen in Nepal gaven aan dat er zich onder de groep, twee monniken en een leek, een minderjarige en een vrouw bevonden. Alle vluchtelingen zijn afkomstig uit Lithang (Chinees: Litang) in Kardze Tibetaans Autonome Prefectuur in de provincie Sichuan, het Tibetaanse gebied Kham.

Tsering Jampa, Directeur van de International Campaign for Tibet – Europe, zei: “Nepal is gebonden aan haar eigen overeenstemming met de UNHCR om de veilige doorreis van Tibetaanse vluchtelingen door hun territorium te waarborgen, en niet om ze terug te sturen naar gevaar. Deze Tibetanen zullen nu in alle waarschijnlijkheid marteling en gevangenschap ondergaan. Er dient een urgent onderzoek te worden ingesteld naar dit incident en stappen worden ondernomen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.”

Er ontstaat toenemende bezorgdheid over Chinese druk op Nepal in de manier waarop de Nepalese regering langdurige en nieuw arriverende Tibetaanse vluchtelingen behandelt. Op 11 juli berichtte de Kathmandu Post dat het Nepalese Ministerie van Binnenlandse zaken de politie in het hele land opdracht heeft gegeven om niet langer alle Tibetaanse vluchtelingen over te dragen aan het Immigratie Departement van Nepal voor juridische procedurering. In plaats daarvan dienen de Tibetaanse vluchtelingen onmiddellijk worden gerepatrieerd naar Tibet (“vluchtelingen geven de politie een moeilijke tijd”, Kathmandu Post van 11 juli 2010). Eveneens in juli, zochten Chinese gewapende politieagenten voor een groep Tibetaanse vluchtelingen op weg naar een door het UNHCR gefinancierde doorreiscentrum voor vluchtelingen in Kathmandu. In januari bezocht een ambtenaar van de Chinese ambassade een groep Tibetaanse vluchtelingen die in Kathmandu werden vastgehouden (zie ICT verslag). Tijdens een eerder incident in mei 2003 namen Chinese ambtenaren 18 Tibetaanse vluchtelingen in hechtenis en nam ze naar de grens. Hier werden ze overhandigd aan de Chinese grenspolitie.

Tsering Jampa zei hierover: “Deze aggressieve strategieën door Beijing om de Nepalese regering, grenspolitie, juridische systeem en burgermaatschappij te beïnvloeden in deze tijd van politieke overgang in Nepal, betekent dat Tibetanen in Nepal kwetsbaar en gedemoraliseerd zijn, en het risico lopen om gearresteerd en gerepatrieerd te worden. De tegemoetkoming van de Nepalese regering aan Chinese eisen, zoals nu het geval is, bedreigt de integriteit van deze processen en instituties. Bovendien druist het in tegen de sterke culturele en religieuze banden die hebben bestaan tussen volkeren in de Himalaya al vele eeuwen.”

Het is onbekend of andere repatriëringen hebben plaatsgevonden in de afgelegen grensgebieden. Dit nieuwe geval van gedwongen terugkeer onderstreept de urgente behoefte van de UNHCR om geregelde monitorings-missies uit te voeren op de grenzen, zoals zij voorheen ook hebben gedaan.

Jaarlijks worden er tussen 2500 en 3500 Tibetanen geregistreerd door UNHCR als ‘personen van bezorgdheid’, aan wie assistentie wordt verleend bij het Tibetaanse Vluchtelingen Receptie Centrum in Kathmandu. Sinds de voorjaarsprotesten in Tibet van 2008 is er een dramatische daling van deze aantallen, als gevolg van verhardde controle- en veiligheids repressie in Tibet, inclusief in het grensgebied tussen Nepal-Tibet. In 2008 arriveerden slechts 652 Tibetanen bij de receptie centrum in Kathmandu: in 2009 waren dit er 838.

De International Campaign for Tibet roept de Nepalese regering op om zich vast te houden aan het principe van non-repatriëring door adequate administratieve en beleidsmatige stappen te ondernemen. Dit betreft onder meer schriftelijke beleidsinstructie aan alle grensimmigratie en politie en het trainen van Nepalese beleids- veiligheidsbeambten en immigratie autoriteiten in juiste procedures (zoals omschreven in het Gentlemen’s Agreement) conform de normen en praktijken van internationale mensenrechten.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer