26 August 2011

Geleerde monniken veroordeeld tot levenslang en 15-20 jaar gevangenschap: onderdrukking duurt voort in Drepung klooster

23 december 2010

Tibetanen in Lhasa maken zich zorgen om het welzijn en de veiligheid van drie senior monniken van het Drepung klooster die werden gearresteerd in april 2008.

Eén van hen werd veroordeeld tot levenslang en een ander tot 20 jaar gevangenschap. Hun verblijfplaats en welzijn zijn onbekend. De zware gevangenisstraffen moeten worden gezien in het kader van de voortdurende repressie in Drepung, nadat monniken van het klooster een belangrijke rol speelden bij de golf van vreedzame protesten van Tibetanen die begonnen op 10 maart 2008.

Jampel Wangchuk Konchok Nyima Ngawang Choenyi

De drie monniken zijn zeer gerespecteerde geleerden in hun gemeenschap. Hoewel het bekend is dat Drepung monniken een prominente rol speelden bij een massale demonstratie van Tibetanen op 10 maart 2008, wordt verondersteld dat de drie veroordeelde monniken geen deel hebben genomen aan de protesten. Een bron in contact met mensen in Lhasa stelde dat “de autoriteiten de protesten als dekmantel gebruikten om invloedrijke leden van de Drepung gemeenschap vast te houden, die zelf geen politiek strafblad bezitten”. De Tibetaanse regering in ballingschap heeft vastgesteld dat er 42 monniken uit Drepung zijn veroordeeld sinds maart 2008.

Sinds 10 maart 2008 is er sprake van een duidelijke toename in de oplegging van levenslange gevangenisstraffen in Tibet. De gerespecteerde Tibetaanse zakenman Dorjee Tashi werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld nadat hij is ondergedoken na de protesten van 2008. De monniken Gyurmey Dhondup en Kalsang Tsering kregen in september 2008 levenslang na hun vermeende betrokkenheid bij een bomincident in Chamdo.

De massale protesten die in Tibet aanleiding vormden voor een gewelddadige repressie, begon in maart 2008 met een georganiseerde mars naar Lhasa van enkele honderden Drepung monniken. Volgens een rapport werd in de ochtenduren ongeveer 600 monniken meegenomen door gewapende politie en vastgehouden in militaire gevangenis in Qinghai. De autoriteiten verklaarden later dat zij “meegenomen waren voor onderzoek”.

Sinds de Drepung monniken de straat waren opgegaan op 10 maart 2008, stopt de Chinese regering op grote schaal de mensenrechtenschendingen in Tibet in de doofpot, zoals martelingen, verdwijningen en moorden die in Tibet hebben plaatsgevonden. Deze indekking gaat samen met een vlijmscherp propaganda offensief tegen de Dalai Lama. Als onderdeel van dit offensief, hebben Chinese ambtenaren de implementatie van hun patriottische heropvoedingscampagne geïntensiveerd. Het doel hiervan is om “meer wetsgetrouw onderwijs aan te bieden aan monniken omdat religieuze activiteiten gezien moeten worden binnen de grenzen van de Chinese wetgeving.” Patriottisch onderwijs wordt uitgevoerd in Tibetaanse kloosters om de controle van de Partij op religie te versterken en de invloed van de Dalai Lama in de Tibetaanse samenleving en religieuze instellingen te ondermijnen. Monniken en nonnen worden hierbij gedwongen om publiekelijk verklaringen te ondertekenen die de Dalai Lama afzweren.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer