28 August 2011

Duizenden doden door aardbeving in Tibetaanse gebieden

15 mei 2008

Een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter trof gisteren (12 mei) de Chinese provincie Sichuan. Volgens officiële bronnen kwamen er 12.000 mensen om het leven. Naar verwachting zal dit aantal nog stijgen.

Het epicentrum van de beving lag in het District Lungu (Chinees: Wenchuan), Ngaba Tibetaanse Autonome Prefectuur (Chinees: Aba) in de Provincie Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham).

Het epicentrum van de beving bevond zich negentig kilometer van de provinciehoofdstad Chengdu. Vijfenveertig mensen werden gedood en zeshonderd raakten gewond in een stad met meer dan elf miljoen mensen. Volgens verslagen uit de Chinese stad Dujiangyan, gelegen tussen Chengdu en het epicentrum in het District Lungu, liggen overal brokstukken en lichamen op straat. Uit angst voor naschokken slapen mensen buiten.

Volgens het door de Chinese staat gerunde Xinhua Nieuwsagentschap heeft premier Wen Jiabao reddingswerkers opdracht gegeven om de wegen naar het District Lungu voor middernacht vrij te maken. (Xinhua, 13 mei 2008). Informatie uit het aardbevingsgebied is moeilijk te krijgen, omdat de wegen naar het gebied geblokkeerd zijn door aardverschuivingen. Telefoonlijnen zijn afgebroken. Het reddingswerk wordt verder bemoeilijkt door zware regenval. Volgens Xinhua, heeft Wen Jiabao aan Chinese militairen opdracht gegeven om via de lucht medische en voedselvoorraden te leveren. Verslagen van soldaten, die in Lungu zijn aangekomen, spreken van ernstige gewonden, volgens Xinhua (Xinhua, 13 mei, 2008).

In een vandaag uitgegeven verklaring betuigde de Dalai Lama zijn “diepe sympathie en oprechte condoleances aan die families die direct getroffen zijn door de krachtige aardbeving” en “gebeden voor hen die hun leven hebben verloren en aan hen die tijdens de aardbeving gewond zijn geraakt.”(www.tibet.net)

Schade door de aardbeving wordt gemeld in verschillende provincies, waaronder Sichuan, Gansu, Shaanxi, Yunnan, Shanxi, Guizhou and Hubei, en tot in Peking en Shanghai is de beving gevoeld.

Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst is dit in dit gebied de zwaarste aardbeving sinds 1950, toen door een aardbeving van 8,6 op de schaal van Richter 1.526 mensen gedood werden in Tibet. (earthquake.usgs.gov).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer