Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2008  >  Augustus 2008 (12 artikelen)  >  Atleet spreekt zich uit voor Tibet  
   

Atleet spreekt zich uit voor Tibet

19 augustus 2008

Poolse gewichtheffer scheert zich kaal tijdens Olympische Spelen

De Poolse gewichtheffer Szymon Kolecki, de zilveren medaillewinnaar in de categorie tot 94 kg, maakte zondag als eerste atleet een publiek gebaar van steun voor Tibet. Hij schoor zijn haar af vlak voor het begin van zijn finale. Hij volgde daarmee het voorbeeld van de Tibetanen in ballingschap die in maart hun hoofd kaalschoren als uiting van solidariteit met de demonstraties in Tibet dit voorjaar en de vele Tibetanen die in Tibet zijn opgepakt.

Kolecki openbaarde niet meteen de reden voor zijn kale hoofd. Het enige dat hij zei was dat het ‘symbolisch’ was en ‘verband hield met dingen die het Olympische Handvest mij niet toestond om te doen’.

Eind vorige week liet de Australische Cadel Evans, een actief Tibet aanhanger, zijn mening horen toen hij uit Beijing vertrok. ‘Het is een treurige situatie, die denk ik te vergelijken is met wat er met de Australische Aboriginals is gebeurd’, zei Evans. Tijdens de Tour de France dit jaar droeg de Australische wielrenner een ondershirt met de Tibetaanse vlag.

De Chinese wet, IOC-regels en teamafspraken hebben het voor atleten moeilijk gemaakt om zich rond de wedstrijden in Beijing uit te spreken over Tibet. Nu steeds meer atleten klaar zijn met hun onderdelen maar nog wel in Beijing verblijven, zullen misschien meer atleten zich uitspreken over de mensenrechtensituatie in Tibet.

DONEER AAN ICT!