Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2012  >  Maart 2012  >  Derde Tibetaanse zelfverbranding in drie dagen  
   

Derde Tibetaanse zelfverbranding in drie dagen

Een derde Tibetaan, een 18-jarige man genaamd Dorjee, heeft zichzelf in brand

gestoken in het oostelijke Ngaba gebied van Tibet, zo blijkt uit nieuwe informatie van Tibetaanse monniken, die in het Kirti klooster in Dharamsala1) leven.
Dorjee stak zichzelf op 5 maart 2012 rond 18:30 lokale tijd in brand brand en liep naar het kantoor van de lokale overheid in het dorp Cha (Chinees: Jia), Ngaba (Chinees: Aba) deelstaat, Ngaba Tibetaans en Qiang Autonome Prefectuur in Sichuan provincie.

Volgens Kirti monniken die in contact staan met Tibetanen in de regio, schreeuwde Dorjee leuzen tegen het Chinese Tibet-beleid. Er wordt verondersteld dat hij ter plaatse overleed en dat de autoriteiten zijn lichaam meegenomen hebben. Dorjee's lichaam was nauwelijks zichtbaar omdat de vlammen om hem heen zo hevig waren, volgens de Kirti monniken. "Veel mensen in de straten reciteerden mantra's en baden tot Zijne Heiligheid de Dalai Lama met tranen en verdriet in hun ogen", zo meldde een van de monniken.

Dorjee kwam uit dezelfde groep van landelijke dorpen als de Tibetaanse vrouw,

Rinchen, die zichzelf een dag eerder (4 maart) in brand stak (Zie ICT-rapport, 5 maart 2012).

Cha township ligt op ongeveer 60 kilometer ten oosten van de provincie stad. Het valt onder het Chinese administratieve systeem en is een van de drie pastorale gemeenten in de provincie, samen met Ra Ruwa en Naktsangma.

DONEER AAN ICT!VIDEO