Jaarverslag 2020

2020 bleek een jaar als geen ander. Vanaf maart werd Nederland getroffen door een wereldwijde pandemie, waardoor de rest van het jaar onze gezondheid, het sociale leven, de economie en zelfs de fundamentele mensenrechten onder zware druk kwamen te staan. Voor velen van ons was dit onze eerste initiatie in een wereld van lockdowns en beperkingen, die hoewel tijdelijk en voor de eigen gezondheid, soms moeizaam en onder protest werden geaccepteerd.

In feite is Tibet al 70 jaar in lockdown en over de gevolgen van de pandemie voor Tibet is nog steeds weinig bekend. Juist tijdens een epidemie vormt een onderdrukt en gemarginaliseerd volk zoals de Tibetanen een uiterst kwetsbare groep. Geholpen door de 24×7 monitoring door een uitgebreid bewakingssysteem van beveiligingscamera’s en politieposten bleef het land hermetisch gesloten voor de buitenwereld, wist China alle ongewenste berichtgeving over corona in Tibet te onderscheppen en de daders hard te straffen.

Onttrokken aan het oog van de wereld gingen de Chinese leiders echter over tot nog extremere maatregelen tegen de Tibetaanse bevolking. Om hun assimilatiebeleid te versnellen en hun greep op het land te versterken, werden onder het mom van armoedebestrijding bijna een half miljoen Tibetanen opgesloten in heropvoedingskampen en gedwongen tot ondergeschikte banen in heel China. Op internationaal niveau werden China en de VS steeds meer systeem rivalen. De grote vraag is welke positie Europa de komende jaren zal innemen. In de laatste dagen van het jaar behaalde China een grote
diplomatieke overwinning door het afsluiten van alomvattende investeringsovereenkomst met de EU.

Aan de andere kant nam de EU nog geen maand eerder het Global Human Rights Sanction Regime aan,
dat zeker ook gericht is tegen Chinese mensenrechtenschenders. Deze geopolitieke verschuivingen bieden zowel uitdagingen als kansen. Het is dan ook aan ICT Europe om zich goed voor te bereiden, de strategieën aan te passen en kansen te grijpen waar die zich voordoen. De kwestie van racisme, aangewakkerd door de aanhoudende discriminatie van zwarte mensen in de Verenigde Staten, kreeg in 2020 wereldwijd aandacht. Systemisch racisme maakt Tibetanen in hun eigen land tot tweederangsburgers.

ICT Europe greep deze kans dan ook aan om dit alle lagen van de samenleving doordringende institutionele racisme openlijk aan te kaarten.
Een crisis zoals die we in de loop van het jaar hebben meegemaakt, is de ultieme spiegel van wie we zelf zijn. In dit opzicht denk ik dat ICT Europe met trots en vertrouwen kan terugkijken op 2020 als een jaar waarin we veel hebben bereikt. De vele hindernissen die het jaar heeft opgeworpen hebben we met vindingrijkheid en doorzettingsvermogen overwonnen en creatieve manieren gevonden om onze missie bij een groot publiek uit te dragen.

Op onze beide kantoren hebben de medewerkers van ICT Europe de ongekende wending relatief goed doorstaan. Aan het begin van de pandemie, half maart, was een van onze eerste beslissingen om thuis te werken om de gezondheid en veiligheid van ons personeel te waarborgen. We zijn verheugd dat dit niet alleen ons personeel veilig heeft gehouden, maar ook dat het verplaatsen van ons werk online opmerkelijk goed heeft gewerkt. Met uitzondering van fysieke vergaderingen, persoonsgerichte advocacy en openbare campagnes, konden de meeste van onze kernactiviteiten, zoals
fondsenwerving, doorgaan zoals gepland, terwijl andere konden worden vertaald in een online formaat.

Op dezelfde manier zijn onze meer dan 20.000 trouwe donateurs hun organisatie blijven steunen, ondanks hun eigen moeilijkheden en ontberingen gedurende het jaar. We zijn hen uitermate dankbaar voor hun genereuze financiële steun, die een cruciale rol spelen in het voortbestaan van onze organisatie en de basis vormt voor de continuïteit in ons werk. Hoewel het een zeer uitdagend jaar was, blijft onze basis degelijk en biedt ruime mogelijkheden om de komende jaren op voort te bouwen en ons werk om de gezamenlijke aspiraties van onze donateurs en het Tibetaanse volk voor vrijheid en mensenrechten in Tibet inhoud te geven.

 

Jaarverslag 2020

Het volledige jaarverslag van 2020 inclusief financieel overzicht kunt u hier bekijken en/of downloaden.